„Când şi cum vor fi redeschise graniţele pentru reluarea călătoriilor transfrontaliere, nu poate spune nimeni cu responsabilitate în momentul de faţă. E mai degrabă improbabil ca turiştii germani să-şi petreacă vacanţa de vară în acest an în Spania sau Grecia„, a precizat secretarul de stat, însărcinat cu problemele turismului în Ministerul federal al Economiei, Thomas Bareiß.
Branşa turismului e la pământ pretutindeni în Europa şi se aşteaptă pierderi de până la 70 la sută la pachetele de servicii turistice. Cel mai afectat de actuala pandemie va fi turismul de croazieră, care va suferi pierderi de aproximativ 90 la sută, după cum apreciază Comisia Europeană de la Bruxelles.
Ministrul croat de Interne, Davor Bozinovic, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, a declarat la finele unei videoconferinţe avute cu colegii săi europeni că problema redeschiderii frontierelor interne, din spaţiul comunitar, şi a celor externe va fi abordată cu mare precauţie: „Am fost cu toţii de acord că trebuie să încercăm, înainte de toate, să evităm producerea de noi valuri de epidemie„.
Bozinovic nu a făcut nicio precizare cu privire la o dată anume la care s-ar putea relua călătoriile transfrontaliere.
În UE, 10% din PIB sunt asigurate de industria turismului. În unele ţări precum Grecia sau Malta, această branşă acoperă chiar 20 până la 25 la sută din PIB. Sectorul turismului aduce Spaniei, de pildă, aproximativ 145 de miliarde de euro anual, iar cifra de afaceri a hotelurilor şi operatorilor de turism germani se ridică la 240 de miliarde de euro pe an. Pagubele pentru Germania, ţara din care provin foarte mulţi turişti, sunt în cifre absolute chiar mai mari decât în ţările ţintă, cum ar fi Spania sau Italia.
Ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, şi-a exprimat speranţa ca europenii din nordul continentului să călătorească în regiunile sudice şi ca un act de solidaritate. „Avem nevoie de un plan comun de reconstrucţie a turismului„, a spus Capelli.
Mai precis, ar trebui elaborat un concept de sănătate comun, în baza căruia să fie emis un „paşaport de sănătate„, sau un aşa-numit „paşaport coronavirus„, necesar tuturor călătorilor şi operatorilor.
Ministra Turismului din Malta, Julia Farrugia Portelli, pledează pentru standarde comune la nivelul UE în ce priveşte protecţia sănătăţii în hoteluri, restaurante, avioane şi pe plaje. „Există riscuri, dar noi trebuie să gestionăm aceste riscuri„, a subliniat Farrugia Portelli.
Alte guverne sunt ceva mai reţinute în această chestiune şi preferă căi propii. Austria, de exemplu, îşi redeschide hotelurile pe 29 mai şi e dispusă să primească turişti doar din statele învecinate şi din regiuni în care rata infectării cu coronavirus nu este aşa de ridicată.
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, le recomandă călduros concetăţenilor săi să-şi petreacă în acest an, marcat de pandemie, vacanţa de vară în propria ţară.