Uniunea Europeană adoptă o STRATEGIE NOUĂ în relaţiile cu Rusia

Elaborarea unei noi strategii în relația cu Rusia va deveni unul dintre subiectele-cheie în timpul reuniunii UE la nivel de miniștri de externe, programate pentru 19 ianuarie.
Filip Stan
12 ian. 2015, 09:23
Uniunea Europeană adoptă o STRATEGIE NOUĂ în relaţiile cu Rusia

Din structurile UE, majoritatea membrilor comunității se pronunță pentru depășirea confruntării cu Rusia, însă căile pentru depășirea crizei sunt văzute diferit în UE. Tabăra mai prietenoasă față de Moscova se pronunță pentru o apropiere de Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), în timp ce tabăra mai precaută — pentru o ‘cooperare restrânsă în domenii de interes reciproc’, susține sursa citată. Alegerea finală ar putea depinde de evoluția situației din Ucraina.

Luni, șeful diplomației letone Edgars Rinkevics va efectua o vizită la Moscova, pentru consultări cu omologul său rus Serghei Lavrov. Vizita lui Rinkevics are o importanță specială, deoarece de la 1 ianuarie Letonia a preluat președinția Consiliului UE. Se așteaptă ca o atenție sporită să fie acordată crizei din relațiile dintre Rusia și UE, scrie Kommersant, citat de Agerpres.

Același subiect va fi unul-cheie și în timpul reuniunii ministeriale programate pentru 19 ianuarie, la Bruxelles, la finalul căreia miniștrii europeni speră să elaboreze o nouă strategie în relația cu Rusia.

De altfel, elaborarea unei strategii comune nu va fi un lucru ușor. Potrivit unor surse de informație ale Kommersant, în cadrul UE s-au format două tabere, ale căror opinii în ceea ce privește relația cu Moscova diferă substanțial. Prima tabără este de părere că tensiunile și neîncrederea pot fi depășite prin stabilirea unor legături instituționale între UE și UEE, ce și-a început activitatea la 1 ianuarie și din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan și Armenia.

Între UE şi UEE

Primul care a vorbit despre o apropiere de UEE ca despre o cale de detensionare a situației din Ucraina și de modificare a tendinței negative în relațiile cu Moscova a fost, la sfârșitul anului trecut, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Potrivit Kommersant, poziția Germaniei este susținută de Franța, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Grecia și o serie de alte țări.

Din a doua tabără fac parte, potrivit cotidianului rus, republicile baltice, Polonia, Marea Britanie și alți câțiva membri ai UE, care tratează cu precauție acțiunile Moscovei și consideră apropierea de UEE una contraproductivă în această etapă. ‘Aceste țări sunt de părere că restabilirea încrederii trebuie să se facă pe calea consolidării cooperării practice în domenii de interes reciproc: de exemplu, în domeniul luptei împotriva terorismului și traficului de droguri’, a explicat o sursă europeană a Kommersant, citată de Agerpres.

Dacă la finalul reuniunii din 19 ianuarie vor fi formulate propuneri concrete și summitul UE le va aproba la 12 februarie, șefa diplomației europene Federica Mogherini le va aduce la cunoștința Moscovei. Potrivit cotidianului Kommersant, o vizită a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate este programată să aibă loc în februarie, potrivit Agerpres.

Alegerea uneia sau alteia dintre cele două strategii ale UE în relația cu Moscova, la fel ca și soarta sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei, vor depinde în mare măsură de evoluția situației din sud-estul Ucrainei.

Săptămâna aceasta, părțile vor face o nouă încercare de reglementare a crizei. Pentru a se întâlni cu Edgars Rinkevics, Lavrov s-a întors duminică seara de la Paris, unde a participat la marșul de solidaritate cu victimele recentelor atentate teroriste din Franța, iar în după-amiaza zilei de luni ministrul de externe al Rusiei va pleca din nou în Europa, de data aceasta la Berlin, unde vor începe consultări în ‘formatul Normandia’ (Ucraina, Rusia, Germania, Franța).
 

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
I se spune ”râul fierbinte”. Locul spectaculos de pe glob unde temperatura apei ajunge la peste 80 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Mare atenție la banane. Detaliul care face diferența
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Rezoluția privind legitimitatea președintelui Zelenski respinsă în parlamentul ucrainean
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe