Acest pachet de asistenţă va contribui la procesul de tranziţie al ţării şi la creşterea rolului societăţii civile, la promovarea şi monitorizarea reformelor democratice, precum şi la dezvoltarea socio-economică în Ucraina, se menţionează în comunicat.
Programul este condiţionat de progresul reformelor în următoarele domenii: lupta împotriva corupţiei, administraţia publică, reforma constituţională, legislaţia electorală şi reforma justiţiei. Primele plăţi sunt aşteptate să aibă loc după semnarea unui acord de finanţare de către Comisia Europeană şi guvernul ucrainean.
„UE nu urmăreşte doar îndeaproape evenimentele din Ucraina şi îşi exprimă disponibilitatea de a-şi oferi ajutorul, ea trece de asemenea la fapte. Cu acest pachet de asistenţă, noi încurajăm şi susţinem autorităţile ucrainene pentru continuarea reformelor şi a procesului de dezvoltare naţională”, a declarat comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.
Măsurile speciale pentru Ucraina fac parte din pachetul de asistenţă anunţat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la 5 martie.
Pachetul include două acţiuni, şi anume – un sprijin financiar în valoare de 355 de milioane de euro destinat să ajute Ucraina la rezolvarea problemelor economice pe termen scurt şi pregătirea unei reforme profunde, şi un program suplimentar de 10 milioane de euro conceput pentru a sprijini Ucraina în creşterea rolului societăţii civile.