Uniunea Europeană a autorizat, miercuri, 25 septembrie, uciderea lupilor. Astfel, multiplele cereri ale crescătorilor de animale au fost rezolvate.
Blocul comunitar urmărește să treacă de la o protecție strictă la o protecție simplă, modificarea institudind cote de vânat care să înlesnească vânarea lupilor atunci când în anumite regiuni numărul acestora crește.
Propunerea a întrunit majoritatea calificată necesară la reuniunea reprezentantilor permanenți ai statelor membre UE, dar trebuie aprobată și în cadrul Conventiei de la Berna asupra conservării vieții sălbatice, înaintea unei revizuiri a legislației europene.
În ciuda plângerilor făcute de ONG-uri, Uniunea Europeană a decis să dea undă verde pentru uciderea lupilor. Astfel, protecția strictă a lupilor va trece la o protecție simplă.
Cu un an în urmă, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a pierdut un ponei din cauza unui lup care l-a ucis. Incidentul a avut loc pe o proprietate din nordul Germaniei.
„Concentrarea haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit un real pericol pentru şeptel şi, potenţial, pentru om”, a declarat atunci Ursula Von der Leyen.
Reprezentanții și-au propus să schimbe nivelul de protecție pentru a simplifica vânătoarea animalelor, dar organizațiile de mediu din România nu au fost de acord, susținând că oamenii vor fi afectați.
„Practic, permite împușcarea, pe românește, a lupilor fără restricții semnificative. Vânătoarea va face mult mai mult rău, pentru că lupul este un animal care trăiește în haită, în momentul în care intervenim și omorâm unul, două, trei exemplare din acea haită, puterea haitei va fi mult mai limitată, astfel încât se vor apropia de așezările umane, acolo unde vor găsi hrană.”, a declarat Silviu Chiriac, manager proiect Wolflife pentru Pro TV.
În România sunt aproximativ 2.800 de lupi, potrivit datelor unui studiu realizat de Ministerul Mediu cu câțiva ani în urmă. La nivel european, suntem țara care adăpostește a doua cea mai mare populație de lupi după Italia. După noi, urmează Spania, Polonia și Germania. Potrivit Fondului Mondial pentru Natură, peste 300 de grupuri de activiști pentru mediu îndeamnă UE să nu reducă protecția lupilor, ci să o consolideze.
Citește și: Comisia Europeană anunţă despăgubiri de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii