Biroul pentru Protecţia Consumatorilor al Comisiei Federale pentru Comerţ a SUA (Federal Trade Commission /FTC/) a confirmat investigarea utilizării informaţiilor personale ale abonaţilor grupului american.
„În acest scandal recent există sau nu unele date ale cetăţenilor UE?”, se întreabă comisarul pentru justiţie, Vera Jourova, într-o scrisoare consultată de Reuters, adresata directorului financiar al grupului Sheryl Sandberg.
„Regret, dar comunicatele oficiale ale Facebook, inclusiv cele ale directorului general, Mark Zuckerberg, nu mi-au alungat temerile”, afirmă ea.
„Aceasta este deosebit de dezamăgitor, având în vedere eforturile noastre de a construi o relaţie între dvs. şi noi pe baza încrederii (…) Aceasta încredere este acum afectată”, îşi exprimă regretul Vera Jourova, care o întreabă direct pe Sheryl Sandberg dacă este sigură că o situaţie similară „nu se poate repeta astăzi?”
Comisarul european a spus că doreşte un răspuns în două săptămâni.
Facebook face obiectul unor critici după ce săptămânalul britanic The Observer şi ziarul american New York Times au dezvăluit că biroul londonez al societăţii Cambridge Analytica, foarte implicat în campania miliardarului Donald Trump în 2016, a colectat ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook.
În pofida scuzelor prezentate de Mark Zuckerberg, sondaje de opinie efectuate în Statele Unite şi în Germania au relevat duminică faptul că majoritatea populaţiei a pierdut încrederea în Facebook cu privire la protecţia datelor cu caracter personal.
Pe fondul investigaţiei amintite, acţiunile gigantului american au scăzut luni sub 150 dolari – cu 6,5% -pentru prima dată din iulie 2017.
Acţiunile Facebook au scăzut cu peste 5% în timpul tranzacţiilor de luni, după anunţarea de către autoritatea pentru protecţia consumatorilor a unei investigaţii referitoare la modul în care compania a permis ca datele a 50 de milioane de utilizatori să ajungă în posesia firmei de consultanţă politică Cambridge Analytica, relatează Reuters.
Investigaţia Comisiei Federale pentru Comerţ, care în general confirmă existenţa unei anchete numai în cazurile de interes public major, se adaugă presiunilor parlamentarilor din SUA şi Europa ca directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, să explice cum au fost gestionate datele.
Acţiunile Facebook au coborât pentru scurt timp sub 150 de dolari pe unitate, pentru prima oară din iulie 2017. În ultimele 10 zile, capitalizarea bursieră a Facebook s-a redus cu peste 100 de miliarde de dolari, de la apariţia informaţiilor că firma Cambridge Analytica a folosit datele utilizatorilor Facebook în campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016.
Compania se confruntă şi cu nemulţumirea companiilor care îşi fac publicitate pe Facebook şi a utilizatorilor,
Retailerul american de componente auto Pep Boys şi-a suspendat luni toată publicitatea făcută pe Facebook, alăturându-se companiei de internet Mozilla, care a procedat la fel săptămâna trecută.
Presiunile politice sunt şi ele în creştere.
Comisia juridică din Senatul SUA a anunţat luni că i-a invitat pe directorii generali ai Facebook, Alphabet, compania mamă a Google, şi Twitter să participe la o audiere, pe 10 aprilie, referitoare la confidenţialitatea datelor.