Uniunea Europeană cere o NOUĂ ETICHETARE a produselor alimentare, pentru sănătatea europenilor

Europenii vor fi mai bine informaţi cu privire la ceea ce mănâncă, datorită modificării, începând de sâmbătă, a regulilor de etichetare alimentară, ceea ce le-ar permite consumatorilor să evite alergiile, să numere caloriile fără a avea nevoie de o lupă sau să nu ingereze nanomateriale, informează AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
11 dec. 2014, 19:03
Uniunea Europeană cere o NOUĂ ETICHETARE a produselor alimentare, pentru sănătatea europenilor

Comisia Europeană a detaliat joi aceste noi măsuri, care vor intra în mod progresiv în vigoare începând din 13 decembrie, la trei ani după adoptarea lor, în urma unor numeroase confruntări şi compromisuri cu industria agroalimentară.

Potrivit executivului european, această reglementare ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranţă alimentară să fie mai bine protejate.

Începând de sâmbătă, prezenţa a 14 presupuşi alergeni obişnuiţi (arahide, lapte, nuci, etc) va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.

Pentru biscuiţi sau dulciuri care conţin ulei sau grăsimi ‘vegetale’, fabricanţii vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este şi menţionarea adaosului de apă sau de proteine, în timp ce ‘peştele’ sau ‘carnea’ reconstituite vor trebui etichetate ca atare.

Citeşte şi Ingredientele alergice vor fi trecute pe etichetele produselor. Cine nu se conformează, amenzi usturătoare

Prezenţa de ‘nanomateriale manufacturate’ va trebui, de asemenea, să fie semnalată, o regulă menită să disipeze totala nebuloasă existentă astăzi în ceea ce priveşte utilizarea lor în industrie. Incluse foarte probabil în compoziţia diverselor preparate, de exemplu a deserturilor cu ciocolată, a mezelurilor sau a supelor, se crede că aceste substanţe minuscule pot dăuna sănătăţii umane.

La presiunile industriei agroalimentare, Comisia Europeană intenţiona să limiteze această obligaţie la transparenţă, însă Parlamentul European s-a opus acestui lucru.

‘Patriotismul alimentar’ va beneficia de extinderea, la carnea de porc, oaie, capră şi pasăre, a indicaţiei obligatorii de origine, impusă până acum doar cărnii de vită.

Transparenţă va trebui să existe şi în ceea ce priveşte provenienţa cărnii de peşte, al cărui nume comercial şi specie vor trebuie să fie precizate, împreună cu zona de unde acesta a fost capturat şi modalitatea în care a fost pescuit.

Excepţia: Crenvurştii şi mousse-urile de ciocolată

În schimb, mousse-urile de ciocolată şi crenvurştii vor putea continua să fie comercializaţi încă trei ani fără etichetare nutriţională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase). Afişarea acestor date nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016.

Citeşte şi Secretul MURDAR al industriei alimentare

Însă, chiar dacă producătorii menţionează deja de bună voie aceste valori, de acum ei vor trebui să o facă de o manieră ‘lizibilă şi vizibilă’: în cifre sau cuvinte şi nu prin pictograme sau simboluri.

Aceste reglementări vor trebui să se aplice şi vânzărilor online. Pentru a garanta respectarea acestor reguli, UE examinează în prezent o înăsprire a controalelor şi sancţiunilor, care vor trebui să fie ‘disuasive’, potrivit unei surse europene.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'