Uniunea Europeană cere taxe mai mari pentru alcool şi tutun, pentru a scădea numărul de cazuri. Acesta reprezintă un document de poziție care propune mai multe modificări legislative, potrivit unui comunicat al executivului european.
Planul pentru a avea cât mai puţine cazuri de cancer, inspirat din experiența recentă a combaterii pandemiei, este un pilon esențial al viitoarei Uniuni a Sănătății, o inițiativă a președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, prin care Comisia Europeană vrea să își confere mai multe atribuții în domeniul sănătății.
Inițiativa venită de la şefia Comisiei este luată pe baza a patru direcții – cheie: prevenția, detecția timpurie, diagnoza și tratamentul, precum și îmbunătățirea calității vieții pacienților, a spus g4media.ro.
Totodată, Comisia Europeană vrea o mai bună reglementare a noilor produse și dispozitive de fumat.
Consumul simultan de alcool si tutun reprezinta un „cocteil” extrem de periculos, care creste riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele doua activitati, atat de apreciate de numeroase persoane, avertizeaza marti Le Figaro.
Doua doua treimi din cazurile de cancer de acest tip din Franta sunt cauzate de asocierea celor doua elemente toxice, arata datele statistice.
De aceea, „ideal ar fi ca macar sa se reduca, daca nu se opresc total, consumul de alcool si fumatul”, a explicat stomatologul Loredana Radoi, cercetator la Universitatea Paris Descartes. Ea a publicat recent un studiu referitor la acest subiect, in revista BioMedcentral Cancer, impreuna cu un colectiv de specialisti de la Institutul de cercetari in domeniul cancerului ORL.
‘Singur, alcoolul este un factor de risc destul de redus si poate fi considerat chiar zero pentru cei care ingurgiteaza doar cantitati mici’, a afirmat medicul. Pentru cei care consuma sporadic alcool pericolul de a se imbolnavi din aceasta cauza de cancer bucal este de numai 0,3%.
Tutunul este mai daunator, 13% dintre fumatori putand face un cancer ORL din acest motiv. ‘Spre deosebire de alcool, cantitatea de tutun nu are niciun rol, riscul creste inclusiv la un mic fumator, dar perioada practicarii acestui obicei constituie un factor de multiplicare’, a mentionat doctorul Loredana Radoi.