‘Comisia a evaluat consecințele juridice, politice și economice ale unei eventuale suspendări temporare a scutirii de vize acordată Statelor Unite ale Americii, Canadei și Sultanatului Brunei și a cerut Parlamentului și Consiliului European să adopte o poziție pentru calea care trebuie urmată’, a declarat comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, într-un comunicat.
Parlamentul European și Consiliul European vor trebui să se pronunțe în legătură cu această chestiune până pe 12 iulie cel târziu.
‘Reciprocitatea totală în ceea ce privește scutirea de vize rămâne o problemă prioritară în relațiile noastre bilaterale cu aceste țări și vom continua eforturile de a obține un rezultat echilibrat și echitabil”, a adăugat Avramopoulos.
Citeşte şi Comisia Europeană vrea să introducă vize pentru cetăţenii americani şi canadieni
În numele principiului solidarității care leagă cele 28 de state membre, UE încearcă să obțină din partea țărilor terțe care figurează pe lista sa cu statele scutite de vize să acorde același regim de exceptare de vize pentru toți cetățenii UE. Însă, în aprilie 2014, Comisia Europeană a notificat lipsa de reciprocitate din partea mai multor țări, un litigiu rezolvat în 2015 cu Australia și Japonia, dar care continuă să existe în cazul Statelor Unite și a Canadei.
SUA și Canada solicită vize pentru cetățenii români și bulgari, ai căror state au aderat la Uniunea Europeană în 2007. Pe lista țărilor membre ale UE neincluse în programul american Visa Waiver, de exceptare de vize, se mai află Croația, Republica Cipru și Polonia.