Luna trecută, UE a ajuns la un acord cu Ankara în virtutea căruia migranții care ajung în Grecia din Turcia pot fi trimiși înapoi, în schimbul unei serii de concesii.
Printre altele, Bruxellesul a oferit perspectiva de ridicare a vizelor pentru cetățenii turci care vizitează blocul începând din iulie,
dacă Ankara îndeplinește criterii predefinite.
Dar măsura este controversată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Există preocupări că ar putea încuraja reinstalarea ilegală în UE sau deschide calea pentru mii de kurzi turci să ceară azil în bloc. Există de asemenea temeri că s-ar putea crea un risc de securitate deschizând ușa islamiștilor radicalizați, amintește DPA.
Germania și Franța au vehiculat joi ideea introducerii unui mecanism de suspendare a călătoriilor fără vize în UE pentru orice țară în cazul unor abuzuri ale sistemului sau variații mari de migrație, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Ungaria respinge cotele obligatorii de imigranţi stabilite de Uniunea Europeană
Comisia Europeană va prezenta miercuri un raport asupra progreselor Turciei în îndeplinirea celor 72 de condiții ale UE pentru liberalizarea vizelor și este de așteptat să recomande măsura dacă va constata că toate au fost îndeplinite.
Proiectul Comisiei pregătit pentru miercuri afirmă că scutirea de vize „va depinde de punerea în aplicare continuă a
cerințelor… declarației comune UE-Turcia din 18 martie 2016″. El menționează de asemenea posibilitatea de a suspenda beneficiul dacă este necesar.
Liberalizarea vizelor poate „fi luată înapoi în orice moment, în cazul în care condițiile nu sunt îndeplinite”, a declarat o sursă din comisie, cu condiția anonimatului.
Turcia a subliniat în repetate rânduri că cooperarea ei în oprirea fluxurilor de migrație atârnă de ridicarea obligativității vizelor pentru vizite pe termen scurt în UE, insistând asupra faptului că nu pot exista restricții, mai notează DPA.