„Suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal și nelegitim din Crimeea, nici rezultatul său. UE nu recunoaște și nu va recunoaște anexarea Crimeii și a Sevastopolului de către Federația Rusă„, se menționează în textul citat, potrivit unei corespondenţa a Agerpres.
În text se mai arată că în conformitate cu declarația șefilor de stat și de guvern din 6 martie și cu declarația dată publicității de cei doi lideri ai UE la 16 martie, în ziua referendumul privind alipirea Crimeii la Rusia, „Consiliul European va discuta situația din Ucraina la reuniunea din această săptămână și va ajunge la un acord asupra unui răspuns european unitar”.
Şi APCE condamnă alipirea Crimeii la Rusia. Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a condamnat marți alipirea Crimeii la Rusia, considerând-o contrară principiilor acestui organism paneuropean, și a anunțat vizita unei delegații la Kiev.
Președinta APCE a mai spus că decizia este contrară și „angajamentelor luate de Rusia față de organizație.
Respectarea suveranității și integrității teritoriale a celorlalte state se impune ansamblului membrilor Consiliului Europei”, a mai spus Brasseur.
Președintele rus a semnat marți un acord istoric care consfințește alipirea Crimeii la Rusia, sfidând sancțiunile occidentale impuse Moscovei.
UE a decis luni să adopte sancțiuni de tipul restricționării vizelor și înghețării bunurilor în cazul a 21 de responsabili ucraineni și ruși, printre care și cei doi lideri separatiști din Crimeea, Serghei Axionov și Volodimir Konstantinov, precum și a unor responsabili militari ruși implicați în operațiunile din Crimeea.