‘Poziţia noastră a fost mereu una consecventă: în funcţie de situaţia din estul Ucrainei, de felul în care Rusia va contribui sau nu la stabilizarea situaţiei, UE va lua o decizie privind revizuirea sancţiunilor într-o direcţie sau alta’, a subliniat Usackas.
Potrivit ambasadorului UE în Rusia, deocamdată nu există motive pentru anularea sancţiunilor, deoarece Moscova nu a recunoscut încă în mod direct rezultatele ‘alegerilor’ din estul Ucrainei şi pe de o parte vorbeşte despre respectarea voinţei exprimate de oameni, iar pe de altă parte despre respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.
‘Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk şi stabilizarea situaţiei din Ucraina – iată ce ar fi constituit un motiv pentru revizuirea sancţiunilor (în direcţia temperării lor). Opinia noastră este unanimă: alegerile care s-au desfăşurat în neconformitate cu legislaţia Ucrainei contravin Memorandumului de la Minsk. Noi, UE, evaluăm aceste ‘alegeri’ în mod negativ, nu le recunoaştem, iar acest lucru devine încă o piedică în calea soluţionării paşnice’ (a situaţiei din estul Ucrainei), a spus Vygaudas Usackas.
Citeşte şi Criza din Ucraina: Obama anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei
Noul Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, care şi-a intrat în atribuţii sâmbătă, a criticat ferm aşa-zisele alegeri care au avut loc duminică în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, calificându-le drept ‘piedică’ în calea restabilirii păcii în Ucraina.
Anterior se anunţa că UE şi-ar putea înăspri sancţiunile la adresa Rusiei, dacă aceasta va recunoaşte ‘alegerile’ din republicile separatiste Lugansk şi Doneţk.