Reprezentantul CE, care se va deplasa în Ungaria în viitorul apropiat, a spus că executivul comunitar este pregătit să furnizeze sprijin suplimentar guvernului ungar în contextul creșterii numărului de persoane care tranzitează Balcanii pentru a ajunge în Uniunea Europeană și ”dacă va fi necesar, va înființa un centru de primire în Ungaria”.
Prevăzute a fi deschise în săptămânile următoare în Grecia și Italia, unde peste 300.000 de oameni au sosit deja în acest an pe cale maritimă, aceste centre de primire ale UE sunt deservite parțial de experți în imigrație proveniți din alte state membre.
”Ungaria este supusă presiunii, așa cum este cazul Greciei și Italiei”, a afirmat Avramopoulos, aflat la terminalul de la Calais al tunelului de sub Canalul Mânecii.
Ungaria intenționează să înăsprească săptămâna viitoare o serie de legi pentru a reduce presiunea valului de imigranți asupra țării, una dintre măsuri referindu-se la folosirea armatei, în caz de necesitate, pentru a ajuta forțele de poliție în apropierea graniței sudice.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR: Miniştrii de Interne din UE, reuniune de urgenţă pe 14 septembrie
Printre modificările avute în vedere se află crearea unor zone speciale de tranzit lângă frontiera cu Serbia, unde să fie reținuți imigranții în timp ce le sunt procesate cererile de azil.
Se prevede, de asemenea, înăsprirea pedepselor pentru trecerea ilegală a graniței. Dacă vor fi adoptate, modificările vor intra în vigoare de la mijlocul lunii septembrie.
Conform celor mai recente date comunicate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), de la începutul acestui an, în total 322.914 refugiați veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia au reușit să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană.