Metodologia revizuită pentru tratativele de extindere urmează să facă negocierile de aderare mai ”credibile şi predictibile pentru toate părţile”, a declarat comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi.
La finalul Conferinţei interguvernamentale de aderare UE-Serbia, desfăşurată la Bruxelles, Varhelyi a subliniat că politica de extindere şi integrarea Balcanilor Occidentali în UE constituie ”un obiectiv strategic important pentru UE şi statele membre”. El a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel”.
Anunţul intervine după ce în octombrie Franţa – susţinută de Danemarca şi Olanda – a blocat lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, potrivit stiripesurse.ro.
Parisul, Copenhaga şi Haga susţin că cele două ţări au nevoie de reforme suplimentare în administraţie şi în sistemul de justiţie.
Citeşte şi Scenarii de Brexit sau un alt referendum: Votul din 12 decembrie va fi decisiv pentru Marea Britanie
Opoziţia Franţei a înfuriat guvernul pro-occidental de la Skopje, care a schimbat numele ţării din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a elimina obiecţiile formulate de Grecia, ce are în componenţă o provincie istorică numită Macedonia, informează stiripesurse.ro.
În luna noiembrie, Parisul a declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE şi că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.
În prezent, procesul de aderare presupune negocierea a 35 de capitole, prin care statul candidat respectiv trebuie să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii Europene. Capitolele pot fi negociate simultan, dar acordul de aderare poate fi convenit numai după încheierea tuturor capitolelor de negociere.