Un nou război rece în Europa nu corespunde intereselor nimănui, a insistat Barroso, reiterând intenţia UE de a colabora cu Moscova pentru găsirea unei soluţii politice la criza din estul Ucrainei. ‘Pentru noi sancţiunile nu sunt în scop în sine, ci un mijloc de a continua dialogul. Noi credem că trebuie găsită o soluţie politică prin respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei’, a afirmat Jose Manuel Barroso.
Referitor la conflictul din sud-estul Ucrainei, el a spus că Bruxellesul lucrează îndeaproape cu guverne din Europa pentru a se ajunge la un acord politic. ‘Cred că pentru Ucraina ar fi o greşeală dacă acest obiectiv nu va fi atins, deoarece vor exista consecinţe’, a spus preşedintele Comisiei Europene, adăugând că ‘acelaşi lucru este valabil pentru Rusia şi pentru relaţiile sale cu noi’.
Citeşte şi Ucraina: Obama şi Rutte ameninţă Rusia cu „costuri” suplimentare
Întrebat despre ameninţarea reprezentată pentru Europa de extremism şi organizaţia teroristă Statul Islamic, care acţionează în Irak şi Siria, Barroso a declarat că ‘acesta este un alt motiv pentru soluţionarea conflictului cu Rusia’.
UE a aprobat luni seară o nouă serie de sancţiuni contra Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, dar a amânat pentru ‘câteva zile’ punerea lor în aplicare pentru a da timp Moscovei să îşi continue eforturile de pace.
Citeşte şi Rusia se răzbună: Moscova nu exclude „MĂSURI SIMETRICE” dacă UE şi SUA îi aplică SANCŢIUNI
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că ‘Rusia poate în orice moment să devină, din nou, un partener bun’, după cum informează ITAR-TASS.
‘Uşa rămâne deschisă pentru negocieri’, a spus Merkel, estimând că UE şi Rusia ar trebui să continue dialogul, în pofida crizei ucrainene.
O sursă din cadrul Consiliului UE a declarat sub rezerva anonimatului, pentru ITAR-TASS, că Germania, Italia, Austria, Cipru şi Finlanda şi-au exprimat rezervele cu privire la adoptarea noii serii de sancţiuni împotriva Rusiei.