Un acord în acest sens ar însemna un pas modest înainte în demersurile UE de consolidare a cooperării în materie de securitate și apărare, un subiect sensibil din punct de vedere politic.
După un blocaj de mai mulți ani, UE a relansat aceste demersuri, sub presiunea anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și a amenințării crescânde din partea militanților islamici. Acestor factori li s-au adăugat și declarațiile noului președinte american Donald Trump în sensul că SUA și-ar putea minimiza angajamentul față de securitatea aliaților lor europeni din NATO dacă aceștia nu-și îndeplinesc obiectivele bugetare în domeniul apărării.
Miniștrii de externe din cele 28 de state ale UE care se vor reuni luni la Bruxelles vor decide și asupra creării unei așa-zise Capacități de planificare și conducere militară, astfel ca aceasta să poată începe să funcționeze în această primăvară, potrtivit Agerpres.
Pentru început, această entitate va gestiona misiuni militare „neexecutive” cum sunt cele trei misiuni de pregătire militară menționate, dar pe viitor se va ocupa și de orice altfel de misiuni militare de consolidare a capacităților, de monitorizare sau de demobilizare și dezarmare. Ea va fi condusă de actualul lider al Statului major militar al UE, a menționat oficialul citat.
Citeşte şi România va trimite 2.200 de militari şi poliţişti în misiuni externe în 2017 (CSAT)
Subiectul rămâne unul extrem de controversat în rândul statelor Uniunii Europene, după cum o dovedește îndelungata dezbatere cu privire la felul în care ar urma să fie denumit liderul noii entități, „comandant” sau „director”, potrivit Agerpres.
Totuși, crearea sa are o încărcătură simbolică semnificativă, un diplomat francez subliniind cu entuziasm că este vorba de „un pas către crearea unui cartier general militar al UE, dotat cu un comandant”. Ideea de a înființa un astfel de cartier general a întâmpinat multă vreme opoziția Marii Britanii, principala putere militară a blocului comunitar, însă a fost relansată de Germania și Franța după votul britanicilor în favoarea ieșirii din Uniune.