Uniunea Europeană se pregăteşte să stabilească un nou indice de referinţă pentru preţul gazelor

Liderii statelor din Uniunea Europeană ar putea sprijini la reuniunea de săptămâna viitoare planurile de lansare a unui nou indice de referinţă pentru preţul gazelor, în încercarea de a reduce preţurile energiei pentru consumatori şi industrie.
Filip Stan
14 oct. 2022, 09:53
Uniunea Europeană se pregăteşte să stabilească un nou indice de referinţă pentru preţul gazelor

În perioada 20-21 octombrie este programată reuniunea liderilor din Uniunea Europeană, după ce Bruxelles-ul ar urma să propună măsuri suplimentare pentru a ţine sub control criza din energie, care a dus la majorarea inflaţiei şi afectează economiile din blocul comunitar.

Un proiect care ar urma să prezinte concluziile reuniunii, consultat de Reuters, indică faptul că liderii UE vor conveni „să dezvolte un nou indice de referinţă care să reflecte cu mai multă acurateţe condiţiile de pe piaţa gazelor”.

În mod obişnuit, cumpărătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) folosesc indici de referinţă cum ar fi Henry Hub pentru preţurile gazelor naturale în Statele Unite sau Japan Korea Marker (JKM) în Asia. În Europa, indicele de referinţă standard este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility (TTF) din Ţările de Jos, folosit atât pentru gazul din conducte, cât şi pentru cel lichefiat.

Bruxelles-ul susţine că este nevoie de un nou indice, în condiţiile în care cel stabilit la Amsterdam este determinat de furnizarea prin conducte şi nu mai reprezintă o piaţă în care este inclus mai mult GNL.

Importurile europene de GNL au atins anul acesta un nivel record, guvernele încercând să găsească alternative la gazele ruseşti care, dacă ar fi eliminate complet, ar fi necesare livrări de 200 de milioane de tone de GNL în următorul deceniu, estimează analiştii.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, noi detalii despre modul de calcul al facturilor la energie: Nu facem decât să îngreunăm şi să ducem totul într-o birocraţie de unde probabil vom ieşi destul de greu

În timp ce preţul GNL este, în general, mai mare decât al gazelor naturale, limitele infrastructurii din reţelele de conducte şi capacitatea variabilă de a primi şi procesa combustibilul răcit au dus la o modificare a tranzacţiilor în unele hub-uri europene, ceea ce a cauzat divergenţe majore de preţ.

De câteva săptămâni, liderii UE dezbat o posibilă plafonare a preţului gazelor.

După reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei de miercuri, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că încă nu se ştie dacă există suficient sprijin pentru ca plafonarea preţului pentru gazele folosite la generarea energiei să fie adăugată viitoarelor propuneri UE, o decizie sprijinită de ţări ca Franţa şi România.

Alte măsuri care vor fi analizate de liderii UE vizează coordonarea umplerii facilităţilor de stocare ale statelor membre înaintea viitoarei ierni şi accelerarea negocierilor cu furnizorii de gaze din afara Rusiei, în încercarea de a scădea preţurile. Astfel de negocieri pot fi realizate cu ajutorul ţărilor care cumpără gaze în comun, pentru a beneficia de „importanţa lor politică colectivă şi pe piaţă”, se arată în documentul consultat de Reuters.

Totuşi, unii participanţi pe piaţă rămân sceptici.

„TTF încă este, de departe, cea mai lichidă piaţă a gazelor din Europa şi, prin urmare, cea mai reprezentativă. Dacă filtrezi GNL din pieţele TTF, va scădea lichiditatea, existând riscuri imense sau chiar volatilitate mai ridicată, apoi posibil fluctuaţii mari de preţ”, a apreciat Hans van Cleef, economist la ABN Amro.

Citeşte şi: Inflația din SUA a ajuns la 8,2%. Șanse mari ca FED să crească din nou dobânzile

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii