Textul urmează însă să fie aprobat de către ambasadorii Celor 27, reuniţi joi la Bruxelles, iar poi de către şefii de stat şi de guverne, într-un consiliu extraordinar, duminică.
Reuters – care precizează că a putut să consulte textul – prezintă în continuare principalele puncte:
Cele două părţi îşi exprimă dorinţa de a lega un „parteneriat economic ambiţios”, care să definească contururile relaţiilor lor după Brexit, prevăzut la 29 martie 2019.
„Acest parteneriat va fi complet, el va îngloba o zonă de liber-schimb şi o cooperare sectorială mai largă, se va sprijini pe dispoziţii care garantează echilibrul”, se arată în text.
Relaţiile între cele două părţi se vor baza pe respectul „integrităţii pieţei unice a Uniunii şi a Uniunii Vamale şi a pieţei interne a Regatului Unit şi vor recunoaşte Regatului Unit dreptul de a-şi dezvolta propria politică comercială în afara acestui parteneriat economic”.
Londra şi Bruxellesul reafirmă totodată că vor să înlocuiască dispoziţiile tranzitorii („backstop”) menite să evite restabilirea unei frontiere fiizice în Irlanda printr-un dispozitiv permanent.
Cele două părţi vor depune eforturi să ajungă la o liberalizare a serviciilor dincolo de angajamentele pe care şi le-au asumat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), se arată în text.
Perioada de tranziţie post-Brexit, care urmează să se încheie, pentru moment, la sfârşitul lui 2020, va putea să fie prelungită cu unul până la doi ani.