Specialiștii de la Bruxelles care se ocupă de siguranța rutieră propun modificarea legislației din Uniunea Europeană, pentru ca șoferii începători să nu mai poată conduce noaptea, între orele 00.00 și 06.00, conform informațiilor furnizate de cotidianul italian motorzoom.it.
Statisticile Uniunii Europene arată că șoferii care nu au obținut permisul de mult timp și circulă noaptea sunt implicați, adesea, în acccidente rutiere grave, astfel că se dorește introducerea unor interdicții comune tuturor țărilor membre.
Citește și : Adio mașini poluante în România. Mașinile cu o vechime de peste 15 ani și cu defecțiuni majore, interzise pe străzi
Propunerea vine în contextul creșterii ratei deceselor cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană. Potrivit datelor Eurostat, în 2022 s-au înregistrat cu peste 700 de astfel de decese în plus față de anul 2021.
România este în vârful țărilor UE la nivelul ratei mortalității pe șosele, cu 85 de decese la 1 milion de locuitori, pe când media în Uniunea Europeană este de 42 de decese la 1 milion de locuitori, comparativ cu media mondială situată la peste 180 de decese la milion.
Comisia Europeană a arătat că în anul 2023 a fost înregistrată o stagnare în privința măsurilor ce au ca scop reducerea numărului de decese rutiere în țările membre ale Uniunii. Conform studiului, prea puține state membre sunt pe cale să îndeplinească obiectivele UE și ONU de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2030.
Uniunea Europeană a adoptat și alte măsuri menite să îmbunătățească siguranța șoferilor și protecția mediului. De exemplu, dacă permisul unui șofer este suspendat într-o țară europeană, acesta nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE.
Citește și : Unele mașini nu vor mai putea fi înmatriculate de la 1 septembrie 2024
Altă lege care a intrat în vigoare în iulie 2024 privește tehnologia de limitare a vitezei mașinilor, care va deveni obligatorie pentru toate mașinile noi produse de la această dată. Acest sistem, supranumit ISA (asistență inteligentă a vitezei), obligă șoferul să își reducă viteza atunci când o depășește.
În plus, în forurile europene se discută interzicerea comercializării vehiculelor cu motoare pe motorină sau benzină, lucru care dorește să încurajeze adoptarea de câți mai mulți oameni a mașinilor electrice. Potrivit datelor furnizate de Parlamentul European, transportul rutier produce o cincime din emisiile de CO2 ale UE.