Uniunea Europeană vrea să înăsprească legislaţia privind armele de foc. Cine se opune

În cadrul frontierelor comunitare mor anual 1.000 de persoane din cauza armelor de foc, informează luni ziarul El Pais. Din acest motiv, Bruxellesul vrea să înăsprească legislaţia din acest domeniu.
Filip Stan
25 nov. 2013, 10:57
Uniunea Europeană vrea să înăsprească legislaţia privind armele de foc. Cine se opune

Potrivit Comisiei Europene, armele mici şi uşoare provoacă moartea a o mie de persoane în cadrul frontierelor Uniunii Europene. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a deplâns ‘tăcerea îngrijorătoare’ privind uzul şi traficul armelor uşoare pe teritoriul comunitar. Potrivit comisarului european, în timp ce dezbaterea în SUA este destul de vizibilă, europenii ‘ar trebui să axeze pe frontul intern’.

Bruxellesul vrea să profite de ocazie pentru a înăspri normele comunitare, deşi UE are unele dintre cele mai exigente legi privind armele uşoare. ‘Nici statul cel mai restrictiv din cadrul SUA nu se apropie de cel mai permisiv stat al UE’, este de părere Marcus Wilson, membru al grupului Armed Violence Reduction (ARV).

Totuşi, de fiecare dată când se deschide cadrul legislativ pentru a restricţiona accesul legal la armele mici, UE se loveşte de refuzul industriei şi asociaţiilor de vânători şi al reprezentanţilor sportului cu tirul. În urmă cu aproape un an, comisarul Malmström a declarat că ‘armele legale din UE alimentează piaţa ilegală’. Federaţia Asociaţiilor de Vânătoare şi Conservarea Faunei Sălbatice din UE (FACE) nu este de acord cu această afirmaţie şi deplânge că Bruxellesul vrea o nouă legislaţie, ‘sub falsul pretext că există o conexiune între cele două’.

Potrivit Sistemului de Informaţii Schengen, în UE există peste jumătate de milion de arme de foc furate sau pierdute, iar majoritatea provin din sectorul civil. Purtătorul de cuvânt al FACE, Manuel Esparrago, are ‘îndoieli serioase’ cu privire la această cifră, pentru că ‘a fost elaborată pe baza datelor de ONG-uri şi nu consultând informaţiile oficiale de care dispun statele’. FACE, care reprezintă cel mai mare grup de proprietari de arme legale din UE – 7 milioane de vânători – se plânge că, deşi a cerut includerea sa în grupul de experţi pe care Comisia îi va consulta pentru a elabora noua legislaţie, a fost respinsă. Vânătorii se declară ‘profund dezamăgiţi şi preocupaţi’ de ceea – consideră ei – sunt legi în slujba ‘obiectivelor politice’, notează Esparrago.

Există şi posibilitatea ca Bruxellesul să oblige să se instaleze senzori biometrici pe toate armele, pentru a se putea asigura că acestea sunt folosite exclusiv de proprietari. Aceşti senzori ar permite identificarea proprietarului unei arme pe baza trăsăturilor sale biologice, precum pulsul sau amprenta degetului.

Până acum, singurul mod de a opri ca pistoalele sau puştile fabricate în ţările dezvoltate să ajungă în ţările aflate în conflict era lista statelor supuse embargoului, cărora UE le interzice să cumpere armament. Dar în multe cazuri nu a fost o metodă eficientă. Ţările europene au vândut arme în Libia lui Gaddafi până când a fost decretat embargoul, în februarie 2011. Acestea au ajuns apoi în alte ţări în conflict precum Mali sau Congo, notează Yermo. ‘Circa 95% din armele care se folosesc în Africa provin din afara continentului’, explică el.

Toate inovaţiile care au revoluţionat vieţile noastre au avut succesul şi reversul lor. Este ceea ce s-a întâmplat cu imprimantele 3D. Succesul este că, mai devreme sau mai târziu, se va putea fabrica orice produs cu o imprimantă 3D. Potrivit experţilor, va fi suficient să se obţină o suprafaţă plană. Reversul este că se va putea fabrica şi un pistol sau cel puţin o parte din el.

Bruxellesul este decis să intre pe teritoriul provocărilor tehnologice şi vrea să includă imprimantele 3D în noua legislaţie privind armele. Marcus Wilson, de la la ARV, consideră că nu este încă o realitate, dar că ‘ştiinţa avansează rapid şi guvernele trebuie să aibă în vedere o posibilă reglementare când va fi cazul’. Deocamdată, producerea armelor prin această metodă este ocazională şi calitativ deficitară. Nu se compară cu eficienţa armelor artizanale. Totuşi, ‘plasticul folosit de aceste maşinării este în general de proastă calitate, iar armele fabricate astfel au putut să tragă de puţine ori înainte să se spargă’, spune Jacob Parakilas, membru al AOAV.

Ţările cu cele mai mari condamnări pentru deţineri ilicite de arme sunt cele care au cei mai mici indici de criminalitate, insistă Amnesty International. Calea cea mai obişnuită pentru a garanta că descurajarea funcţionează sunt sancţiunile. În Republica Cehă sau în Slovenia, doritorii trebuie să treacă un examen de cunoaştere a armelor, în timp ce în Spania este suficient un test psiho-fizic. Unele ţări, precum Polonia, îi obligă pe proprietari să se supună unei evaluări psihologice la fiecare cinci ani.

Cei mai reticenţi în a da putere Bruxellesului în acest domeniu sunt ţările din Europa de Est: 55% dintre est-europeni cred că autorităţile naţionale sunt mai bine poziţionate pentru a reglementa regimul armelor de foc, conform Eurobarometrului din septembrie 2013. Într-un mare contrast cu Europa ‘Celor 15’, unde 63% din locuitori preferă să existe norme comune pentru a reduce violenţa cauzată de arme în UE.

 

VEZI SI:

Date alarmante: Află câţi români deţin o armă de foc letală

 

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'