Universitatea Babeş-Bolyai este universitatea cu cele mai multe locuri bugetate din ţară.
La nivel master vor fi scoase la concurs 3.500 locuri la buget, peste 6.000 de locuri la taxă şi aproximativ 1.000 de locuri pentru învăţământ cu frecvenţă redusă.
Potrivit prorectorului Ana Soos, responsabil de curriculum, UB oferă, la nivel licenţă, 120 de specializări în limba română, 66 în limba maghiară, 12 în germană, 11 în engleză şi două în franceză. De asemenea, la nivelul masterat, UBB oferă 133 de specializări în limba română, 37 în maghiară, cinci în germană, 40 în engleză şi patru în franceză.
La rândul său, Christian Schuster, vicepreşedinte al Senatului UBB, a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, că studiile în limba germană sunt din ce în ce mai solicitate, atât de către elevi şi părinţi, cât şi de piaţă.
„Nu doar părinţii şi elevii, dar şi multe firme din spaţiul germanofon, care au conexiuni cu România, cereau studii în limba germană, astfel că, de exemplu, specializarea informatică în limba germană devenise un lucru extrem de necesar. Studenţii care optează pentru studiile în limba germană au posibilitatea efectuării unor stagii în Germania”, a spus Schuster.
El a explicat că tinerii vor urma primul an la UBB, apoi un an în Germania, după care în ultimul an se întorc acasă pentru a-şi da examenele de licenţă, dar la final obţin o diploma dublă, recunoscută în afara ţării şi au şi posibilitatea stabilirii unor contacte în baza cărora să-şi găsească de lucru în Germania.
UBB propune pentru anul universitar 2014-2015 şi cinci specializări noi la nivel licenţă: Informatică – linia de studiu germană; Informatică economică – linia de studiu maghiară; Marketing la Sf. Gheorghe – linia de studiu română; Ştiinţa mediului la Sf. Gheorghe – linia de studiu maghiară; Administrarea afacerilor în servicii de ospitalitate – predare în limba engleză. De asemenea, UBB propune opt programe noi de master.
Perioada de admitere este 14-31 iulie 2014. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile şi a fost stabilit la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul UBB.
Pentru mai multe detalii puteţi accesa link-ul: http://admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/calendar/
Taxele de admitere sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi se încadrează între 80 şi 250 lei, majoritatea facultăţilor având o taxă de 150-170 lei. Taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2014-2015 variază între 2.000 şi 5.500 lei, în funcţie de facultate.
Anual, UBB are un număr de aproximativ 38.000 de studenţi, la nivel licenţă şi master.