Din cele 13 universități românești ce apar în QS World University Ranking, doar două figurează în top 1.000 al reputatului clasament internațional Quacquarelli Symonds, fiind vorba despre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București. Celelalte 11 se află sub pragul de 1.200, din totalul de 1.500 de instituții de învățământ superior ierarhizate.
Citește și: ADMITEREA 2024 LA UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCUREȘTI
Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume
Potrivit datelor furnizate de reputatul clasament, Universitatea Babeș-Bolyai urcă, de pe locurile 801-850, unde se situa la ediția precedentă, pe locurile 781-790 în ediția QS World University 2025, publicată marți. Și Universitatea din București crește, de pe locurile 851-900, unde se plasa acum un an, pe locurile 801-850 în noua ediție.
Ambele rămân în a doua jumătate a clasamentului global, dar se situează la mare distanță de celelalte universități românești incluse, dintre care șase în intervalul 1.201-1.400, iar cinci în intervalul 1401+, adică printre ultimele 100 de universități din lume incluse în ierarhia QS de anul acesta.
Universitățile românești prezente în QS World University Ranking 2025
- Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – locul 781-790
- Universitatea din București – locul 801-850
- Universitatea Al. I. Cuza din Iași – 1.201-1.400
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 1.201-1.400
- Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași – 1.201-1.400
- Universitatea Transilvania din Brașov – 1.201-1.400
- Universitatea de Vest din Timișoara – 1.201-1.400
- Universitatea Politehnica din București – 1.201-1.400
- Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 1.401+
- Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava – 1.401+
- Universitatea Politehnica din Timișoara – 1.401+
- Universitatea din Craiova – 1.401+
- Universitatea din Oradea – 1.401+
Vârful clasamentului internațional este dominat de universități din SUA și Marea Britanie, țări cu câte 4 instituții în top 10 QS World University Ranking 2025, la fel ca în anii anteriori:
- Massachusetts Institute of Technology – SUA
- Imperial College London – Marea Britanie
- University of Oxford – Marea Britanie
- Harvard University – SUA
- University of Cambrdige – Marea Britanie
- Stanford University – SUA
- ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology – Elveția
- National University of Singapore – Singapore
- University College London – Marea Britanie
- California Institute of Technology – SUA
QS World University Rankings este un clasament anual al universităților din întreaga lume, publicat de Quacquarelli Symonds (QS), o companie specializată în analiză educațională și consultanță. Aceste clasamente sunt foarte utilizate pe scară largă pentru a evalua performanțele universităților pe plan global.
Clasamentul QS se bazează pe factori precum reputația academică, reputația angajatorului, citările pe facultate, raportul studenți/facultate, proporția de cadre didactice internaționale și proporția de studenți internaționali.
Criteriile esențiale pentru stabilirea QS Ranking, potrivit metodologiei clasamentului:
- Reputația academică (40%): evaluează excelența academică și este determinat pe baza răspunsurilor a peste 240.000 de academicieni din mai mult de 150 de țări. Este considerat unul dintre cei mai importanți indicatori, reflectând percepția globală asupra calității academice a unei instituții.
- Reputația printre angajatori (15%): măsoară părerea angajatorilor despre calitatea absolvenților unei universități. QS colectează date de la aproximativ 99.000 de angajatori din întreaga lume, oferind o perspectivă asupra pregătirii studenților pentru piața muncii.
- Raportul facultate/student (15%): reflectă capacitatea instituției de a oferi atenție individuală studenților. Un raport scăzut indică mai mulți profesori per student, ceea ce este asociat cu o calitate superioară a educației.
- Citații pe facultate (20%): măsoară impactul cercetării academice prin numărul de citații ale publicațiilor realizate de facultate. Datele sunt colectate din baza de date Scopus, evaluând intensitatea activității de cercetare a instituției.
- Proporția facultății internaționale (5%) și proporția studenților internaționali (5%): evaluează nivelul de internaționalizare al universității, indicând diversitatea corpului profesoral și a celui studențesc, precum și atractivitatea globală a instituției.
- Rețeaua internațională de cercetare: evaluează colaborările internaționale în cercetare ale unei universități. Acesta subliniază importanța cooperării globale în domeniul cercetării.
- Rezultatele de angajare (employment outcomes): măsoară succesul absolvenților pe piața muncii, reflectându-se în ratele de angajare și calitatea locurilor de muncă obținute.
- Sustenabilitatea: evaluează implicarea universităților în probleme de justiție socială și climatică, reflectându-se în inițiativele și politicile de sustenabilitate ale instituțiilor.
Ultimii trei indicatori au fost introduși recent în lista criteriilor esențiale pentru stabilirea QS Ranking. Pe primul loc în lume a rămas pentru al 13-lea an la rând MIT – Massachusetts Institute of Technology.
Citește și: Fostul dictator Nicolae Ceaușescu rămâne fără titlul de Doctor Honoris Causa. Universitatea din București a decis retragerea titlului