Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume! Ce alte unități se află în top

Cea mai nouă ediție QS World University Ranking arată că nu mai puțin de 13 universități din România au devenit mai celebre decât erau înainte. Pe locuri fruntașe se numără Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București.
Alina Costache
05 iun. 2024, 17:02
Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume! Ce alte unități se află în top
Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume! Ce alte unități se află în top

Din cele 13 universități românești ce apar în QS World University Ranking, doar două figurează în top 1.000 al reputatului clasament internațional Quacquarelli Symonds, fiind vorba despre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București. Celelalte 11 se află sub pragul de 1.200, din totalul de 1.500 de instituții de învățământ superior ierarhizate.

Citește și: ADMITEREA 2024 LA UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCUREȘTI

Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume

Potrivit datelor furnizate de reputatul clasament, Universitatea Babeș-Bolyai urcă, de pe locurile 801-850, unde se situa la ediția precedentă, pe locurile 781-790 în ediția QS World University 2025, publicată marți. Și Universitatea din București crește, de pe locurile 851-900, unde se plasa acum un an, pe locurile 801-850 în noua ediție.

Ambele rămân în a doua jumătate a clasamentului global, dar se situează la mare distanță de celelalte universități românești incluse, dintre care șase în intervalul 1.201-1.400, iar cinci în intervalul 1401+, adică printre ultimele 100 de universități din lume incluse în ierarhia QS de anul acesta.

Universitățile românești prezente în QS World University Ranking 2025

  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – locul 781-790
  • Universitatea din București – locul 801-850
  • Universitatea Al. I. Cuza din Iași – 1.201-1.400
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 1.201-1.400
  • Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași – 1.201-1.400
  • Universitatea Transilvania din Brașov – 1.201-1.400
  • Universitatea de Vest din Timișoara – 1.201-1.400
  • Universitatea Politehnica din București – 1.201-1.400
  • Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 1.401+
  • Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava – 1.401+
  • Universitatea Politehnica din Timișoara – 1.401+
  • Universitatea din Craiova – 1.401+
  • Universitatea din Oradea – 1.401+

Vârful clasamentului internațional este dominat de universități din SUA și Marea Britanie, țări cu câte 4 instituții în top 10 QS World University Ranking 2025, la fel ca în anii anteriori:

  • Massachusetts Institute of Technology – SUA
  • Imperial College London – Marea Britanie
  • University of Oxford – Marea Britanie
  • Harvard University – SUA
  • University of Cambrdige – Marea Britanie
  • Stanford University – SUA
  • ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology – Elveția
  • National University of Singapore – Singapore
  • University College London – Marea Britanie
  • California Institute of Technology – SUA

QS World University Rankings este un clasament anual al universităților din întreaga lume, publicat de Quacquarelli Symonds (QS), o companie specializată în analiză educațională și consultanță. Aceste clasamente sunt foarte utilizate pe scară largă pentru a evalua performanțele universităților pe plan global.

Clasamentul QS se bazează pe factori precum reputația academică, reputația angajatorului, citările pe facultate, raportul studenți/facultate, proporția de cadre didactice internaționale și proporția de studenți internaționali.

Criteriile esențiale pentru stabilirea QS Ranking, potrivit metodologiei clasamentului:

  • Reputația academică (40%): evaluează excelența academică și este determinat pe baza răspunsurilor a peste 240.000 de academicieni din mai mult de 150 de țări. Este considerat unul dintre cei mai importanți indicatori, reflectând percepția globală asupra calității academice a unei instituții.
  • Reputația printre angajatori (15%): măsoară părerea angajatorilor despre calitatea absolvenților unei universități. QS colectează date de la aproximativ 99.000 de angajatori din întreaga lume, oferind o perspectivă asupra pregătirii studenților pentru piața muncii.
  • Raportul facultate/student (15%): reflectă capacitatea instituției de a oferi atenție individuală studenților. Un raport scăzut indică mai mulți profesori per student, ceea ce este asociat cu o calitate superioară a educației.
  • Citații pe facultate (20%): măsoară impactul cercetării academice prin numărul de citații ale publicațiilor realizate de facultate. Datele sunt colectate din baza de date Scopus, evaluând intensitatea activității de cercetare a instituției.
  • Proporția facultății internaționale (5%) și proporția studenților internaționali (5%): evaluează nivelul de internaționalizare al universității, indicând diversitatea corpului profesoral și a celui studențesc, precum și atractivitatea globală a instituției.
  • Rețeaua internațională de cercetare: evaluează colaborările internaționale în cercetare ale unei universități. Acesta subliniază importanța cooperării globale în domeniul cercetării.
  • Rezultatele de angajare (employment outcomes): măsoară succesul absolvenților pe piața muncii, reflectându-se în ratele de angajare și calitatea locurilor de muncă obținute.
  • Sustenabilitatea: evaluează implicarea universităților în probleme de justiție socială și climatică, reflectându-se în inițiativele și politicile de sustenabilitate ale instituțiilor.

Ultimii trei indicatori au fost introduși recent în lista criteriilor esențiale pentru stabilirea QS Ranking. Pe primul loc în lume a rămas pentru al 13-lea an la rând MIT – Massachusetts Institute of Technology.

Citește și: Fostul dictator Nicolae Ceaușescu rămâne fără titlul de Doctor Honoris Causa. Universitatea din București a decis retragerea titlului

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Drone neidentificate observate deasupra bazelor aeriene din Marea Britanie
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy