Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume! Ce alte unități se află în top

Cea mai nouă ediție QS World University Ranking arată că nu mai puțin de 13 universități din România au devenit mai celebre decât erau înainte. Pe locuri fruntașe se numără Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București.
Alina Costache
05 iun. 2024, 17:02
Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume! Ce alte unități se află în top
Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume! Ce alte unități se află în top

Din cele 13 universități românești ce apar în QS World University Ranking, doar două figurează în top 1.000 al reputatului clasament internațional Quacquarelli Symonds, fiind vorba despre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București. Celelalte 11 se află sub pragul de 1.200, din totalul de 1.500 de instituții de învățământ superior ierarhizate.

Citește și: ADMITEREA 2024 LA UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCUREȘTI

Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, printre cele mai bune instituții de învățământ din lume

Potrivit datelor furnizate de reputatul clasament, Universitatea Babeș-Bolyai urcă, de pe locurile 801-850, unde se situa la ediția precedentă, pe locurile 781-790 în ediția QS World University 2025, publicată marți. Și Universitatea din București crește, de pe locurile 851-900, unde se plasa acum un an, pe locurile 801-850 în noua ediție.

Ambele rămân în a doua jumătate a clasamentului global, dar se situează la mare distanță de celelalte universități românești incluse, dintre care șase în intervalul 1.201-1.400, iar cinci în intervalul 1401+, adică printre ultimele 100 de universități din lume incluse în ierarhia QS de anul acesta.

Universitățile românești prezente în QS World University Ranking 2025

  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – locul 781-790
  • Universitatea din București – locul 801-850
  • Universitatea Al. I. Cuza din Iași – 1.201-1.400
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 1.201-1.400
  • Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași – 1.201-1.400
  • Universitatea Transilvania din Brașov – 1.201-1.400
  • Universitatea de Vest din Timișoara – 1.201-1.400
  • Universitatea Politehnica din București – 1.201-1.400
  • Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 1.401+
  • Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava – 1.401+
  • Universitatea Politehnica din Timișoara – 1.401+
  • Universitatea din Craiova – 1.401+
  • Universitatea din Oradea – 1.401+

Vârful clasamentului internațional este dominat de universități din SUA și Marea Britanie, țări cu câte 4 instituții în top 10 QS World University Ranking 2025, la fel ca în anii anteriori:

  • Massachusetts Institute of Technology – SUA
  • Imperial College London – Marea Britanie
  • University of Oxford – Marea Britanie
  • Harvard University – SUA
  • University of Cambrdige – Marea Britanie
  • Stanford University – SUA
  • ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology – Elveția
  • National University of Singapore – Singapore
  • University College London – Marea Britanie
  • California Institute of Technology – SUA

QS World University Rankings este un clasament anual al universităților din întreaga lume, publicat de Quacquarelli Symonds (QS), o companie specializată în analiză educațională și consultanță. Aceste clasamente sunt foarte utilizate pe scară largă pentru a evalua performanțele universităților pe plan global.

Clasamentul QS se bazează pe factori precum reputația academică, reputația angajatorului, citările pe facultate, raportul studenți/facultate, proporția de cadre didactice internaționale și proporția de studenți internaționali.

Criteriile esențiale pentru stabilirea QS Ranking, potrivit metodologiei clasamentului:

  • Reputația academică (40%): evaluează excelența academică și este determinat pe baza răspunsurilor a peste 240.000 de academicieni din mai mult de 150 de țări. Este considerat unul dintre cei mai importanți indicatori, reflectând percepția globală asupra calității academice a unei instituții.
  • Reputația printre angajatori (15%): măsoară părerea angajatorilor despre calitatea absolvenților unei universități. QS colectează date de la aproximativ 99.000 de angajatori din întreaga lume, oferind o perspectivă asupra pregătirii studenților pentru piața muncii.
  • Raportul facultate/student (15%): reflectă capacitatea instituției de a oferi atenție individuală studenților. Un raport scăzut indică mai mulți profesori per student, ceea ce este asociat cu o calitate superioară a educației.
  • Citații pe facultate (20%): măsoară impactul cercetării academice prin numărul de citații ale publicațiilor realizate de facultate. Datele sunt colectate din baza de date Scopus, evaluând intensitatea activității de cercetare a instituției.
  • Proporția facultății internaționale (5%) și proporția studenților internaționali (5%): evaluează nivelul de internaționalizare al universității, indicând diversitatea corpului profesoral și a celui studențesc, precum și atractivitatea globală a instituției.
  • Rețeaua internațională de cercetare: evaluează colaborările internaționale în cercetare ale unei universități. Acesta subliniază importanța cooperării globale în domeniul cercetării.
  • Rezultatele de angajare (employment outcomes): măsoară succesul absolvenților pe piața muncii, reflectându-se în ratele de angajare și calitatea locurilor de muncă obținute.
  • Sustenabilitatea: evaluează implicarea universităților în probleme de justiție socială și climatică, reflectându-se în inițiativele și politicile de sustenabilitate ale instituțiilor.

Ultimii trei indicatori au fost introduși recent în lista criteriilor esențiale pentru stabilirea QS Ranking. Pe primul loc în lume a rămas pentru al 13-lea an la rând MIT – Massachusetts Institute of Technology.

Citește și: Fostul dictator Nicolae Ceaușescu rămâne fără titlul de Doctor Honoris Causa. Universitatea din București a decis retragerea titlului

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Doctoriță stomatolog ucisă în cabinetul său din Brăila: anchetatorii investighează toate pistele
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'