Universitatea București nu e de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice. Poziţia lui Iohannis

Universitatea din București și-a exprimat dezacordul față de prevederea OUG nr. 94/2014, care permite deținătorilor unui titlu științific să renunțe la el printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că niciodată nu a fost de acord că trebuie adoptat un act normativ pentru o persoană.
Iulian Tudor
07 ian. 2015, 12:36
Universitatea București nu e de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice. Poziţia lui Iohannis

„În acest sens, Universitatea din București urmează să se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atribuțiile ce îi sunt conferite, poate sesiza Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor. În mod evident, în cazul în speță a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a țării, care precizează fără echivoc că „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența din cuprinsul acestora””, susțin reprezentanții UB, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției, scrie Agerpres.

Totodată, Universitatea din București susține că urmează să se adreseze Parlamentului cu solicitarea expresă de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educației naționale prin introducerea art. 71.

În opinia conducerii Universităţii din Bucureşti, posibilitatea renunțării de către deținător la un titlu științific va genera un precedent ce aruncă „în derizoriu” procesul educațional și promovează un comportament „iresponsabil și lipsit de etică” față de studiile universitare, 

„Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educația superioară prin alternativa ca deținătorul unui titlu științific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituțional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane și financiare. Universitatea din București consideră că această prevedere a ordonanței de urgență creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităților, Consiliul Național de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea științifică. În plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării”, susține conducerea UB.

Reprezentanții Universității din București și-au exprimat „surprinderea” privind faptul că universitățile nu au fost consultate în privința elaborării acestei ordonanțe de urgență.

„Pe această cale, Universitatea din București își reafirmă dorința de a contribui, nu numai prin activitatea specifică, ci și prin nivelul înalt de expertiză și de calificare academică de care dispune, la conturarea unor politici publice care să servească creșterii calitative a educației în România. Considerăm nedemocratice și dăunătoare sistemului de învățământ modificările masive și repetate ale Legii Educației Naționale, lege organică, prin Ordonanțe de Urgență, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse și fără consultarea prealabilă a instituțiilor marcante de învățământ, cum este Universitatea din București”, se arată în comunicatul de presă.

Comunicatul este semnat de rectorul UB, Mircea Dumitru, și de președintele Senatului UB, Gheorghe Vlad Nistor.

REACŢIA LUI KLAUS IOHANNIS

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că despre ordonanța de urgență cu privire la renunțarea la titlurile academice se poate povesti foarte mult și că niciodată nu a fost de acord că trebuie adoptat un act normativ pentru o persoană.

„Despre ordonanță se poate povesti foarte mult. Niciodată nu am fost de acord că trebuie să dăm acte normative pentru o persoană”, a declarat Iohannis la Adevărul Live.

Întrebat dacă va promulga actul normativ, el a răspuns că atunci când îl va primi va delibera și va lua o decizie.

„Nu este treaba președintelui să trimită puncte de vedere primului-ministru. Nu este treaba președintelui să dea comentarii pe ordonanțe decât atunci când ajung la promulgare”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus că nu este treaba șefului statului să comenteze tot, întrebat cu privire la această ordonanță.

„Cu siguranță nu o să dau replici prin media, cum nu este treaba președintelui să comenteze absolut tot ce se întâmplă în țară la televizor. Asta nu înseamnă că președintele nu trebuie să aibă o părere. Trebuie să aibă o părere și totuși, președintele trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot. Președintele nu trebuie să fie un analist sau un comentator politic. Președintele trebuie să dea mesaje în zone importante, trebuie să dea mesaje de încurajare care îi fac pe oameni să-și dorească să rezolve ceva, nu să se distreze”, a susținut președintele Iohannis.

El a precizat că șeful statului trebuie să aibă o atitudine foarte fermă atunci când se impune.

„Un arbitru trebuie să arbitreze atunci când este cazul”, a indicat Iohannis.

Guvernul a modificat la sfârșitul anului 2014, printr-o ordonanță de urgență, Legea educației naționale, stabilind printre altele și cadrul legal care reglementează regimul titlurilor științifice.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Cele 10 aplicații populare care pot distruge bateria telefonului tău. Mulți le instalează fără ca măcar să își dea seama ce pot face
Capital.ro
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Românii nu mai au voie cu aceste produse. Au fost interzise în UE
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Coaliția anunță datele alegerilor prezidențiale și candidatul susținut
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025