Universitatea București nu e de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice. Poziţia lui Iohannis

Universitatea din București și-a exprimat dezacordul față de prevederea OUG nr. 94/2014, care permite deținătorilor unui titlu științific să renunțe la el printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că niciodată nu a fost de acord că trebuie adoptat un act normativ pentru o persoană.
Iulian Tudor
07 ian. 2015, 12:36
Universitatea București nu e de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice. Poziţia lui Iohannis

„În acest sens, Universitatea din București urmează să se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atribuțiile ce îi sunt conferite, poate sesiza Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor. În mod evident, în cazul în speță a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a țării, care precizează fără echivoc că „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența din cuprinsul acestora””, susțin reprezentanții UB, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției, scrie Agerpres.

Totodată, Universitatea din București susține că urmează să se adreseze Parlamentului cu solicitarea expresă de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educației naționale prin introducerea art. 71.

În opinia conducerii Universităţii din Bucureşti, posibilitatea renunțării de către deținător la un titlu științific va genera un precedent ce aruncă „în derizoriu” procesul educațional și promovează un comportament „iresponsabil și lipsit de etică” față de studiile universitare, 

„Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educația superioară prin alternativa ca deținătorul unui titlu științific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituțional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane și financiare. Universitatea din București consideră că această prevedere a ordonanței de urgență creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităților, Consiliul Național de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea științifică. În plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării”, susține conducerea UB.

Reprezentanții Universității din București și-au exprimat „surprinderea” privind faptul că universitățile nu au fost consultate în privința elaborării acestei ordonanțe de urgență.

„Pe această cale, Universitatea din București își reafirmă dorința de a contribui, nu numai prin activitatea specifică, ci și prin nivelul înalt de expertiză și de calificare academică de care dispune, la conturarea unor politici publice care să servească creșterii calitative a educației în România. Considerăm nedemocratice și dăunătoare sistemului de învățământ modificările masive și repetate ale Legii Educației Naționale, lege organică, prin Ordonanțe de Urgență, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse și fără consultarea prealabilă a instituțiilor marcante de învățământ, cum este Universitatea din București”, se arată în comunicatul de presă.

Comunicatul este semnat de rectorul UB, Mircea Dumitru, și de președintele Senatului UB, Gheorghe Vlad Nistor.

REACŢIA LUI KLAUS IOHANNIS

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că despre ordonanța de urgență cu privire la renunțarea la titlurile academice se poate povesti foarte mult și că niciodată nu a fost de acord că trebuie adoptat un act normativ pentru o persoană.

„Despre ordonanță se poate povesti foarte mult. Niciodată nu am fost de acord că trebuie să dăm acte normative pentru o persoană”, a declarat Iohannis la Adevărul Live.

Întrebat dacă va promulga actul normativ, el a răspuns că atunci când îl va primi va delibera și va lua o decizie.

„Nu este treaba președintelui să trimită puncte de vedere primului-ministru. Nu este treaba președintelui să dea comentarii pe ordonanțe decât atunci când ajung la promulgare”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus că nu este treaba șefului statului să comenteze tot, întrebat cu privire la această ordonanță.

„Cu siguranță nu o să dau replici prin media, cum nu este treaba președintelui să comenteze absolut tot ce se întâmplă în țară la televizor. Asta nu înseamnă că președintele nu trebuie să aibă o părere. Trebuie să aibă o părere și totuși, președintele trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot. Președintele nu trebuie să fie un analist sau un comentator politic. Președintele trebuie să dea mesaje în zone importante, trebuie să dea mesaje de încurajare care îi fac pe oameni să-și dorească să rezolve ceva, nu să se distreze”, a susținut președintele Iohannis.

El a precizat că șeful statului trebuie să aibă o atitudine foarte fermă atunci când se impune.

„Un arbitru trebuie să arbitreze atunci când este cazul”, a indicat Iohannis.

Guvernul a modificat la sfârșitul anului 2014, printr-o ordonanță de urgență, Legea educației naționale, stabilind printre altele și cadrul legal care reglementează regimul titlurilor științifice.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'