Specializarea Creare de Conținut și Social Media durează patru ani la Universitatea Tehnologică din Sud-Est (SETU) din Carlow și în cadrul acestei specializări studenții învață să își transforme prezența lor online în sursă de venit.
Printre materiile studiate se-numără: crearea de videoclipuri, analiza datelor, brandingul personal, psihologia video creativă, antreprenoriatul, studiile celebrităților, psihologia povestirii, podcastingul.
Meseria de influencer este una relativ recentă. Numărul celor care prestează această activitate crește de la o zi la alta, fiind o activitate nu foarte solicitantă, dar aducătoare de venituri consistente. Majoritatea celor care o prestează sunt tineri din Generația Z, dar există destul de multe persoane de vârsta a doua, chiar și a treia, care au dat de gustul ei.
Ideea înființării unei astfel de specializări a apărut în urma unui curs de vară intens numit „Digital Hustle”, lansat de Irene McCormick, directorul cursului Creare de Conținut și Social Media. Concurența este uriașă, mai exact 350 de solicitanți pe doar 30 de locuri. Profesori sunt, evident, unii dintre cei mai cunoscuți tiktokeri, scrie The Economic Times
„A avut un impact uimitor, am putut vedea apetitul pentru mai mult, așa că l-am extins la nivel de diplomă”, a spus Irene McCormick, fostă producătoare și regizoare de televiziune.
Specializarea este acreditată și primii 15 studenți s-au înscris luna trecută.
„Prietenii mei îmi spun că vorbesc mult, așa că m-am gândit că pot să fac bani din asta și m-am înscris la acest curs”, a declarat Harry Odife, în vârstă de 22 de ani, pentru AFP.
Majoritatea studenților au deja ceva experiență ca influeceri și vor să își îmbogățească cunoștințele.
„Poți încerca să înveți singur acasă, dar aici beneficiezi de practică și teorie despre cum să te conectezi cu demograficele țintă online, iar acest lucru va face o mare diferență în cariera ta”, a adăugat McCormick.
Sondajele arată constant că majoritatea tinerilor din Generația Z — cei născuți între 1997 și 2012 — ar lua în considerare o slujbă ca vlogger, YouTuber sau streamer profesionist.
„Desigur, oamenii vor să facă bani din această activitate, așa că ne concentrăm în special pe brandingul personal”, a spus McCormick.
O studentă pasionată de hairstyling spune că obișnuiește să își posteze pe rețelele sociale creațiile, dar încă nu face bani din acest tip de conținut.
„Postez multe dintre coafurile pe care le fac pe TikTok și Instagram, ar fi frumos să am cunoștințele necesare pentru a transforma asta într-o afacere reală”, a spus Favour Ehuchie, o coafeză în vârstă de 18 ani.
O altă studentă, pasionată de echitație, Marta Hughes Bravo, a spus că fermele de cai caută acum angajați care să fie familiarizați cu social media.
„Companiile sunt peste tot pe Instagram, Facebook și TikTok. O fată care lucrează pentru o fermă a reușit să încheie contracte cu branduri. Ar fi fantastic să știu cum să fac asta”, a spus ea.
Crearea de conținut nu este, totuși, o sarcină așa de ușoară cum ar putea părea la prima vedere. Activitatea nu se rezumă doar la cele câteva minute ale unui clip postat pe rețele, ci implică filmare, editare, planificare, organizare.
Elementele practice ale cursului includ învățarea despre camere și microfoane, precum și stagii de practică.
Însă nu toți studenții vor să devină influenceri și să câștige bani din această activitate.
„A avea cunoștințe despre influenceri, cum ar fi să fii confortabil în fața camerelor, ne va ajuta să ne construim încrederea, indiferent de ce vom face în viitor”, a spus o altă studentă, Naoise Kelly, adăugând că a deveni vedetă pe social media nu reprezintă una dintre prioritățile ei.
Un influencer este o unealtă accesibilă pentru politicieni care, prin intermediul lui, transmit tot felul de mesaje care ajung foarte ușor la publicul tânăr.
„Aproximativ 70% dintre marketeri cred acum în influenceri ca fiind viitorul marketingului, iar guvernele îi folosesc și pentru a transmite mesaje oamenilor”, a mai spus McCormick.