ANOSR a publicat, luni, lista celor 20 de universităţi publice din ţară care se confruntă cu abandon în rândul studenţilor, în ultimul an de studiu, ceea ce riscă să devină un „fenomen periculos”. Potrivit organizaţiei, din analizarea datelor de la 20 de universităţi de stat, s-a constatat că rata abandonului în rândul celor aflaţi în 2013 în ultimul an de studii a fost de aproape 40%.
Universităţile vizate sunt:
ANOSR a cerut, luni, ministrului delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, şi celorlalţi reprezentanţi ai Guvernului să ia măsuri pentru ca studenţii să nu mai fie nevoiţi să abandoneze studiile universitare.
„Bursa socială are o valoare medie de aproape trei ori mai mică decât necesarul şi universităţile respondente au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8.000 de studenţi. Pe măsură ce investigăm tot mai mult măsurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului şcolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei săraci, născuţi în mediul rural sau având dizabilităţi, dar şi pentru creşterea relevanţei studiilor şi asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate şi de acolo la locul de muncă, ne îngrozim. Ceva trebuie să se schimbe şi trebuie să se schimbe repede” a declarat, Cristi Popescu, vicepreşedinte educaţional ANOSR.
ANOSR a amintit că ministrul delegat Mihnea Costoiu a făcut, în toamna lui 2013, o serie de promisiuni. „Printre promisiuni se numără creşterea subvenţiei cămine – cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale şi propunerea de soluţii pentru creşterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care să facă centrele de consiliere şi orientare în carieră funcţionale şi adoptarea unui plan financiar multianual pentru educaţie, elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice. De atunci, doar creşterea subvenţiei cămine – cantine a fost realizată, şi aceea cu 10%, faţă de 30%, cât am solicitat„, potrivit ANOSR.
Reprezentanţii organizaţiei reamintesc că principala revendicare a studenţilor rămâne alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, cerere susţinută de întreg sistemul: studenţi, elevi, părinţi, profesori şi rectori.