„Ordinul prin care Ministerul Educaţiei Naţionale modifică metodologia de acordare a burselor a fost publicat în Monitorul Oficial din 5 iulie. Potrivit ordinului, bursele, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni). Studenţilor înmatriculaţi în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licenţă sau de master care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu li se va/vor acorda acelaşi tip de bursă/burse până la finalizarea anului universitar respectiv, adică până în luna septembrie, indiferent de momentul în care susţin examenul de finalizare a studiilor. În aceste context, în care ministerul a f[cut toate demersurile legale pentru acordarea burselor, universităţile au obligaţia să stabilescă rapid metodologia proprie şi să le dea studenţilor banii care le revin legal”, a explicat secretarul de stat.
Întrebat dacă univeristăţile pot refuza acordarea burselor şi în perioada vacanţei, secretarul de stat a spus că nu crede că vor exista astfel de situaţii.
El a admis că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu au fost prinse bursele studenţilor şi pentru perioada vacenţei, pentru că alocarea lor a fost decisă ulterior aprobării bugetului, astfel că sumele vor fi prevăzute abia la rectificarea bugetară, însă susţine că la acest moment sunt bani.
„Nu cred că vor fi astfel de situaţii. Ministerul pune presiune pe ei (responsabilii din universităţi) să acorde bursele. Ei ne dau în cap cu autonomia şi cu faptul că în contractul instituţional au bani pentru 8.3 luni. Nu se specifică care luni. Cinstit, ar putea fi universităţi care să nu dea banii, din păcate, poate din comoditate sau neimplicare. Dar mizăm pe buna-credinţă şi pe respectarea legii”, a mai spus secretarul de stat, potrivit news.ro.
El a admis că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu au fost prinse aceste burse, pentru că alocarea lor a fost decisă ulterior aprobării bugetului, astfel că sumele vor fi prevăzute abia la rectificarea bugetară, însă susţine că la acest moment sunt bani.
„Este adevărat că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu au fost prinse aceste burse, alocarea lor fiind decisă ulterior aprobării bugetului. În acest context, la prima rectificare vor fi prevăzute sumele necesare completării fondului de burse cu perioada de vacanţă. Dar, în acset moment sunt bani pentru burse, aşa că univeristăţile au obligaţia să acorde banii studenţilor”, adăugat secretarul de stat.
Liga Studenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IASI) a reclamat că bursele studentilor vor fi virate abia în toamnă, pentru că nu au fost alocaţi bani. „Liga Studenţilor (LS IAŞI) informează studenţii şi opinia publică asupra faptului că bursele studenţeşti promise pentru vara aceasta nu vor fi virate decât la finalul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, având în vedere că nu s-au alocat fonduri în acest sens, urmând că acestea să fie disponibile abia după rectificarea bugetară din luna august. Deşi studenţii au acest drept recunoscut, universităţile îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract instituţional cu Ministerul Educaţiei Naţionale, prin care acesta din urmă, în calitate de ordonator principal de credite, distribuie fondul de burse în funcţie de numărul de studenţi bugetati, către universităţile de stat, în urma aprobării bugetului de stat la începutul acestui an”, a transmis Liga Studenţilor Iaşi îngtr-un comunicat de presă.
viewscnt