UNJR acuză CSAT că a extins în secret competențele SRI

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a făcut publică, luni, o scrisoare referitor la extinderea competențelor SRI în zona justiției, primită de la Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) în februarie 2016, în urma unei solicitări formulate de asociația magistraților.
Romania TV
16 ian. 2017, 17:13
UNJR acuză CSAT că a extins în secret competențele SRI

„În contextul discuției despre implicarea Serviciului Român de Informații în justiție, Uniunea Națională a Judecătorilor din România pune la dispoziția opiniei publice un document comunicat asociației de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pe data de 16 februarie 2016, referitor la extinderea competențelor SRI în zona justiției. (…) Scrisoarea din partea CSAT a fost primită după ce, pe data de 8 decembrie 2015, UNJR a solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Țării ca, în baza Legii 544/2001 privind accesul de informatii publice, să-i comunice toate hotărârile care privesc relația dintre serviciile de informații ale statului cu justiția”, se precizează într-un comunicat al UNJR.

Conform aceleiași surse, din răspunsul oficial al CSAT rezultă că atribuțiile instituțiilor abilitate în domeniul combaterii corupției și crimei organizate au ca repere centrale Legea 51/1991 privind securitatea națională a României.

„Argumentând că ‘elaborarea și adoptarea Legii nr. 51/1991 s-a realizat într-o perioadă incipientă a democrației post-comuniste, în care corupția nu căpătase valențe de fenomen’, în loc să modifice legea, așa cum ar fi fost constituțional, în 2005 ‘CSAT a integrat problema corupției în structura Strategiei de securitate națională, ca factor de risc și obiectiv de securitate’. Acest artificiu, de a completa legea prin decizii secrete, reprezintă un precedent periculos pentru statul de drept, împiedicând cetățenii să cunoască în mod real cât de extinse sunt competențele unor instituții ale statului”, se mai arată în comunicatul UNJR.

În scrisoarea CSAT prezentată de UNJR se menționează că, ulterior, conceptul a fost preluat de Strategia națională de apărare din anul 2010, care definea corupția ca vulnerabilitate, iar Strategia de Informații stabilea „că una din principalele direcții de acțiune ale SRI să fie aceea a semnalizării cazurilor de corupție la nivel înalt, cu efecte asupra politicilor statului, inclusiv în scopul prevenirii accesului în funcții publice a persoanelor corupte”.

În opinia UNJR, din acest paragraf rezultă că CSAT a trasat SRI sarcini „care nu se regăsesc în cadrul legal cunoscut, cum ar fi prevenirea accesului unor ‘persoane corupte’ în funcții de conducere, deși acestea nu erau condamnate printr-o hotărâre judecătorească definitivă”.

„Mai mult, aceste verificări prealabile, făcute de un serviciu de informații în afara cadrului procesual penal, fără a exista o procedură și fără ca ulterior persoana verificată să ia la cunoștință de conținutul raportului, pentru a se putea apăra în raport de aceste acuze, este posibil să fi fost aplicabile și în cazul funcțiilor de conducere din justiție”, se mai menționează în comunicat.

În scrisoarea CSAT se mai precizează că relațiile de cooperare interinstituțională ale serviciilor de informații cu organele de urmărire penală, în ceea ce privește combaterea corupției și criminalității organizate, s-au materializat, printre altele, în schimburi de informații cu Ministerul Public și constituirea de echipe mixte pentru contracararea riscurilor derivate din derularea unor activități cu caracter infracțional.

„Pentru lămurirea acestei chestiuni, UNJR a solicitat instituțiilor implicate informații privind componența, competența, modul de acționare a acestor echipe comune, cereri ce au fost însă respinse, pe motiv că informațiile legate de acestea sunt clasificate. (…) UNJR și AMR au atras atenția, încă din 2015, că interferența SRI în justiție în urma unor decizii secrete ale CSAT subminează statul de drept și democrația din România, impunându-se de urgență lămurirea tuturor aspectelor privind interferența și relația dintre servicii secrete și justiție, inclusiv pentru a se asigura informarea corectă a cetățenilor și a se evita discursuri manipulatorii pe acest subiect”, se mai arată în comunicatul UNJR.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin