Uniunea Naţională a Judecătorilor din România consideră că „modificarea legilor justiţiei este necesară”, acestea având „nevoie de ajustări şi completări pentru ca justiţia să poată răspunde actualelor nevoi şi realităţi din societate”.
„În ceea ce ne priveşte, suntem de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justiţiei pe care le-aţi făcut. Există însă şi propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu soluţii alternative sau de îmbunătăţire a acestora”, se afirmă în scrisoare.
Pe lângă propunerile ministrului Justiţiei, va face şi UNJR o serie de propuneri de modificare a legilor justiţiei, se mai arată în comunicat.
Propunerile UNJR de modificare a legilor justiţiei „vor ajuta atât la întărirea independenţei judecătorilor şi la creşterea calităţii actului de justiţie, cât şi la o mai bună protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, potrivit scrisorii.
„Elaborarea legilor justiţiei trebuie să fie rezultatul unui efort comun al celor care fac legi, le aplică şi li se aplică”, consideră UNJR.
Din acest motiv, „o perioadă prestabilită clară pentru dezbatere ar da oportunitatea celor interesaţi că, după analize şi consultări, să vină cu comentarii şi sugestii la propunerile (respective), pentru că acestea să fie avute în vedere la elaborarea proiectului de lege propriu zis”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de modificare a legilor justiţiei. Prin aceste modificări, şefii Parchetelor ar urmă să fie numiţi în funcţie la propunerea ministrului Justiţiei, iar Inspecţia Judiciară, instituţie de sine stătătoare în prezent, ar trece din nou în subordinea ministerului Justiţiei.