Judecătorii,către Băsescu:constituţional şi legal nu e acelaşi lucru

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îi răspunde preşedintelui în cazul afirmaţiilor privind decizii ale magistraţilor în cauze referitoare la scăderi salariale, susţinând că prin astfel de declaraţii judecătorii sunt îndemnaţi să încalce valori fundamentale ale sistemului judiciar.
Romania TV
30 oct. 2011, 17:13
Judecătorii,către Băsescu:constituţional şi legal nu e acelaşi lucru

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că nu înţelege cum de se tot dau decizii în instanţe „într-o veselie” împotriva unei legi care prevede scăderi salariale pentru bugetari, în condiţiile în care acest act normativ a fost declarat constituţional, potrivit Mediafax.

În replică, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi comunică Preşedinţiei României că instanţele judecătoreşti şi Curtea Constituţională au roluri diferite în procedura de verificare a respectării acestor exigenţe.

„În cadrul controlului de constituţionalitate, Curtea Constituţională verifică la nivel abstract şi general conformitatea legii cu Constituţia României. Judecătorii, în schimb, verifică dacă efectele legii, aplicate la o persoană concretă, îi afectează acesteia un drept fundamental. Cele două modalităţi de control sunt esenţialmente diferite, astfel încât afirmaţia preşedintelui în sensul că «În instanţe se câştigă […] împotriva unei legi care este constituţională» porneşte de la greşita înţelegere a rolului fiecăreia dintre aceste autorităţi”, precizează UNJR într-un comunicat de presă remis, duminică.

UNJR mai arată că un judecător nu poate refuza unui cetăţean dreptul său fundamental de a-i fi examinată cauza în concret, raportat la efectele pe care o lege le produce asupra persoanei sale.

„Considerăm că este de datoria noastră, ca asociaţie profesională, să explicăm care este rolul judecătorului în societate, la fel cum este de datoria Preşedinţiei să se informeze în mod corect şi complet înainte de a face afirmaţii extrem de grave, de natură a afecta încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi prin care judecătorii sunt îndemnaţi să încalce valori fundamentale ale sistemului judiciar”, susţine UNJR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România reaminteşte Preşedinţiei României că fişa postului judecătorilor este stabilită de lege şi asumată de fiecare dintre ei prin jurământul depus la numirea în funcţie: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei!”

„Dacă faptul că judecătorii înţeleg să îşi respecte jurământul şi să apere în concret şi în mod efectiv drepturile fundamentale ale cetăţenilor echivalează sau nu cu distrugerea ţării, este, în final, o judecată de valoare pe care trebuie să şi-o asume în mod responsabil fiecare, cu atât mai mult Preşedintele ţării”, notează UNJR în documentul citat.

Organizaţia profesională precizează că măsurile luate de Guvern în contextul crizei economice din ultimii doi ani au generat un val fără precedent de litigii cărora magistraţii trebuie să le facă faţă.

„În lipsa oricărui suport financiar sau logistic ce trebuiau asigurate de Ministerul Justiţiei, judecătorii îşi îndeplinesc rolul constituţional, acela de a apăra legea şi drepturile fundamentale ale omului”, a precizat sursa citată.

UNJR subliniază că este dreptul şi datoria Guvernului să ia toate măsurile pe care le consideră necesare pentru prezervarea intereselor ţării în contextul crizei economice, dar în aceeaşi măsură este obligaţia fiecărui judecător, chemat să soluţioneze o cauză generată de aceste măsuri, să verifice dacă acestea respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

„Dacă e în fişa de post a cuiva să distrugă ţara asta, să distrugă echilibrele macroeconomice, îi spunem că o face cu succes. Uitaţi-vă, eu spun ce e adunat acum din hotărârile judecătoreşti: În condiţiile în care executăm bugetul anul acesta – 65 miliarde lei, ceea ce înseamnă 13,2 miliarde. Numai din hotărâri judecătoreşti, care au fost hotărâri împotriva unor legi care au fost declarate constituţionale. (…) în momentul de faţă sunt cumulate nouă miliarde lei, plăţi prin hotărârile judecătoreşti”, a spus, joi, preşedintele Traian Băsescu.

El a întrebat, retoric, cine este responsabil de executarea bugetului de stat în România, magistraţii, Guvernul, Parlamentul.

„Sigur că sunt situaţii imposibile. Pe de o parte, toţi susţinem că trebuie să respectăm hotărârile judecătoreşti, pe de altă parte, când ai în buget un deficit, împrumuţi bani să faci plăţile din buget, iar cineva spunea «Îi tot trage cu pensiile, spunând că datorită pensiilor se împrumută bani», iar răspunsul meu, franc, este «Da, acolo avem deficitul, nu în altă parte»…. Când împrumuţi bani ca să faci plăţile pe care trebuie să le faci din buget, când trebuie să mai pui 9 miliarde, de unde le pui?! (…) Nu pot fi puse (aceste hotărâri judecătoreşti – n.r.) în practică. Şi judecătorii se pun într-o situaţie imposibilă”, a mai arătat preşedintele.

Întrebat dacă nu vor începe procese în instanţe pe tema indexării pensiilor, Băsescu a răspuns că „judecătorii trebuie să spună şi de unde se iau banii”.

DailyBusiness
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
Spynews
Marian Drăgulescu și soția sa, dansul mirilor. Ce piesă deosebită au ales cei doi pentru a deschide petrecerea / VIDEO
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Destinația de vacanță unde găsești plaje sălbatice, apă de o culoare splendidă și multă verdeață. Se află în Europa, dar puțini români știu de ea și reușesc să ajungă aici
Capital.ro
Marea voce a României s-a stins pe masa de operație. Moartea sa a marcat o țară întreagă
Playtech.ro
Semnul verde îi nedumerește pe Bucureșteni. De ce a apărut, de fapt, noul indicator, autoritățile au explicat restricția clară impusă
DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Adevarul
„Ajutor, am fost răpite! Am fost luate cu forța”. Zeci de polițiști au căutat ore întregi cinci adolescente din Caracal
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat „Te cunosc de undeva” - sezonul 21. Au plecat cu premiul în valoare de 15.000 de euro: „Vă iubim pe toți“
Spynews
Stațiunea din România recunoscută pentru apele sale. O mulțime de turiști aleg să petreacă aici concediul
Evz.ro
Cum ar fi fost? Elicoperul lui Putin, la un pas să fie doborât de dronele ucrainene
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
kanald.ro
Ambulanță implicată într-un accident rutier în Cluj: Patru persoane, inclusiv o pacientă, au fost transportate la spital
Cancan.ro
Nicușor Dan, gafă uriașă într-o postare pe Facebook! A șters, dar oamenii au sesizat imediat: Penibil
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Fosta iubită a lui Adi Mutu, noua senzație de la Festivalul de la Cannes
stirilekanald.ro
El este Octavian, găsit spânzurat cu lesa câinelui, la doar 18 ani. Motivul halucinant din cauza căruia tânărul a decis să-și încheie socotelile cu viața: „Drum lin printre îngeri”
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Anunț esențial pentru toți românii care au contract la PPC, fost ENEL. Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Unii români folosesc această expresie, însă puțini îi cunosc semnificația. Este rostită des, dar rar înțeleasă