UNJR: Nu au fost hotărâri CSAT prin care serviciile secrete să fie implicate în justiţie

Ion Oprișor, consilier prezidențial pentru securitate națională şi membru CSAT, a afirmat, în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) și Secretariatul CSAT, că nu au fost date hotărâri prin care, în mod explicit, serviciile secrete să fie implicate în justiție.
Filip Stan
16 feb. 2016, 15:36
UNJR: Nu au fost hotărâri CSAT prin care serviciile secrete să fie implicate în justiţie

Întâlnirea a avut loc pe 11 februarie, abordând aspecte ce țin de clarificarea implicării SRI în actul de justiție și de verificarea existenței agenților acoperiți ai serviciilor secrete între magistrați, se arată într-un comunicat transmis, marți, de UNJR şi citat de Agerpres. Se menționează că întâlnirea a fost cerută de către consilierul prezidențial Ion Oprișor (foto), în urmă mai multor solicitări trimise de UNJR.

„În ceea ce privește implicarea serviciilor în justiție, consilierul prezidențial pentru securitate națională, în calitatea sa de membru CSAT, a afirmat că nu au fost date hotărâri în CSAT prin care, în mod explicit, serviciile secrete să fie implicate în justiție. Acesta a spus că singurele hotărâri CSAT ce au avut impact asupra justiției, într-un mod implicit, au fost cele legate de clasificarea corupției, în 2005, ca risc pentru securitatea națională. În prezent, corupția este menținută că vulnerabilitate în Strategia națională de apărare a țării. Pornind de la acest obiectiv strategic legat de corupție, SRI a desfășurat operațiuni specifice, ce au fost însă concretizate prin protocoale încheiate direct între acest serviciu de informații și parchete, fără implicarea CSAT, au spus reprezentanții acestei instituții”, a precizat UNJR, menționând că acuratețea acestor afirmații a fost confirmată în prealabil de către Ion Oprișor.

Despre verificarea declarațiilor date de magistrați că aceștia nu sunt agenți acoperiți ai serviciilor de informații, operațiunea de verificare s-a făcut în limitele legii, ținând cont de specificul CSAT, conform legii de organizare a acestei instituții și a Constituției, a spus Oprișor, parafrazat de UNJR.

De asemenea, consilierul prezidențial a anunțat că va propune luarea în discuție a posibilității aducerii la cunoștința publicului a procedurii de verificare a declarațiilor magistraților, conform celor solicitate de asociațiile magistraților. El a subliniat că toate problemele ridicate de magistrați, generate inclusiv de un cadru legislativ ineficient și depășit de realitățile actuale, sunt în atenția CSAT și se caută soluții, a precizat UNJR.

„Faptul că un membru al CSAT, în persoana consilierului prezidențial pentru securitate națională, a chemat la dialog reprezentanții UNJR este o dovadă că demersurile asociațiilor de magistrați sunt perfect legitime și instituțiile implicate recunosc importanța clarificării publice a relației dintre serviciile secrete și justiție. Fundamentul statului de drept este separația puterilor în stat, din acest motiv nu putem accepta ideea că servicii de informații, care țin de putere executivă, se pot implica în justiție, care e putere de sine stătătoare în stat, pe baza unor protocoale sau decizii necunoscute publicului. Tot ce ține de justiție trebuie să fie transparent și public, altfel e greu să vorbești despre independența justiției”, a spus președintele UNJR, judecător Dana Gîrbovan.

Reprezentanții UNJR au reiterat în cadrul întâlnirii solicitările vizând necesitatea transparentizării totale a tuturor deciziilor și procedurilor CSAT ce au legătură cu justiția. Judecătorii au subliniat că orice hotărâre ce vizează justiția trebuie să fie făcută publică, indiferent de instituția care a dat-o.

„Reprezentanții UNJR au reiterat istoria recentă a SIPA, serviciu secret ce funcționa la nivelul Ministerului Justiției, care, dintr-un serviciu secret creat inițial să adune informații despre corupția din justiție, a devenit, datorită lipsei de control, un instrument de șantaj al magistraților. Introducerea expresă în lege a interdicției magistraților de a fi ofițeri acoperiți, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informații, determinată de consecințele grave relevate de activitatea unui serviciu secret în justiție, denotă importanța atât a declarațiilor magistraților că nu sunt agenți acoperiți, cât și a îndeplinirii obligației de verificare temeinică a acestora”, a precizat UNJR.

Din partea UNJR, la întâlnire au participat judecător Dana Gîrbovan, președinte, judecător Natalia Roman și judecător Iulia Craiu. Din partea CSAT au luat pare consilierul prezidențial Ion Oprișor, general dr. Mihai Somordolea, secretar CSAT, și prof. dr. Simina Tănăsescu, consilier prezidențial.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Soluția naturală care te ajută să scapi de buruienile din grădină. O poți prepara cu ingrediente pe care le ai zi de zi în bucătărie
Capital.ro
Noi informații neștiute despre Călin Georgescu ies la iveală. Dezvăluirea momentului. A spus tot: Turnător
Playtech.ro
Clădirile din România care cad la un cutremur major! Semnul care arată clar că se prăbuşesc, nu e nevoie de bulina roşie
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Un magnat din anii '40 a ales să trăiască doar cu pâine și apă. „Hainele lui, mai simple ca ale ultimului lucrător din uzinele sale”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Salarii nesimțite la o companie de stat. Sumele sunt uluitoare
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este românul de 24 de ani care a fost împușcat în cap în Roma! Ce făcea acesta și cum s-a petrecut tragedia
Cancan.ro
Moarte cumplită pentru o tânără de numai 20 de ani. O glumă proastă i-a adus sfârșitul
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Înlocuitorul lui Călin Georgescu. Cine va candida în locul său la alegerile din 2025: Planul B
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Un polițist din Constanța, anchetat pentru comportament necorespunzător
MediaFlux
Mircea Lucescu ÎN CÂRJE după grava OPERAȚIE! Antrenorul României SE MIȘCĂ GREU VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști