UNJR: Raportul MVC trebuie făcut de profesionişti independenţi, fără implicarea politică de la Bucureşti sau Bruxelles

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) susține poziția ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia raportul MCV are "multe erori factuale", cauzate de modul "defectuos" în care autoritățile române cooperează cu Comisia Europeană.
Iulian Tudor
09 feb. 2016, 14:09
UNJR: Raportul MVC trebuie făcut de profesionişti independenţi, fără implicarea politică de la Bucureşti sau Bruxelles

UNJR apreciază semnalul de alarmă tras de ministrul Justiției și cheamă la o colaborare mai eficientă, profesionistă și transparentă între autoritățile române și reprezentanții Comisiei Europene.

„România are nevoie de continuarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), însă acesta trebuie să urmeze o metodologie transparentă și să fie elaborat de profesioniști în drept independenți, fără implicare politică de la București sau Bruxelles. Un raport asupra justiției, care este putere separată în stat, nu poate fi rezultatul negocierii politice dintre reprezentanți ai puterii executive sau legislative de la București ori Bruxelles, pentru că se încalcă principiul separației puterilor în stat”, precizează UNJR într-un comunicat de presă.

În opinia UNJR, evaluarea unui sistem de justiție necesită o abordare comprehensivă și multidimensională, folosind unități de măsură constante, metode de cercetare cantitativă și calitativă, includerea punctelor de vedere ale tuturor factorilor implicați într-un proces (de exemplu nu există poziția avocaților în raport), iar întregul mecanism de evaluare trebuie să fie pe deplin transparent.

UNJR arată că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat o serie de obligații, pe care este datoare în continuare să le îndeplinească atât față de celelalte state membre, cât și, mai ales, față de proprii cetățeni.

Acest fapt presupune, în primul rând, capacitatea autorităților române de a face o analiză obiectivă a propriei activități, de a asculta și a răspunde criticilor și problemelor relevate în dezbaterile publice și de a comunica și coopera în mod onest cu autoritățile europene, arată organizația.

UNJR consideră că raportul Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare reprezintă o radiografie parțială a stării actuale a sistemului judiciar, reflectând unele evoluții pozitive, fără însă a atrage atenția asupra unor probleme și provocări semnificative pentru sistemul judiciar, „ignorate” de autoritățile interne cu atribuții în domeniu în pofida preocupării „constante” manifestate de practicieni.

„Abordarea responsabilă a acestor obiective este absolut necesară, însă trenează din cauză că atât actorii politici, cât și reprezentanții magistraților din Consiliul Superior al Magistraturii aleg să ignore semnalele de alarmă trase de judecători, asociațiile profesionale ale magistraților și societatea civilă”, potrivit sursei citate.

UNJR mai susține că, pentru o corectă evaluare și identificare a cauzelor erorilor factuale din raportul MCV, este necesară publicarea unei liste cu toate instituțiile statului, ONG-urile și experții români ori străini care au fost consultați în elaborarea acestui raport și publicarea pozițiilor pe care aceștia le-au trimis Comisiei Europene.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu facă floare. Trucul folosit de multe gospodine care te scapă de această problemă
Capital.ro
Un mare cântăreț ne-a părăsit. Tragedie în lumea muzicii. A căzut de la etaj
Playtech.ro
Este obligatorie succesiunea dacă există deja un testament? Ce prevede legea în acest caz
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Un magnat din anii '40 a ales să trăiască doar cu pâine și apă. „Hainele lui, mai simple ca ale ultimului lucrător din uzinele sale”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
⁠Bianca Drăgușanu neagă zvonurile unei relații. Ce a postat blonda
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Un bărbat a făcut infarct când și-a văzut casa mistuită de flăcări! Acesta a fost transportat de urgență la spital cu elicopterul SMURD. Care este starea lui de sănătate acum
Cancan.ro
Moarte cumplită pentru o tânără de numai 20 de ani. O glumă proastă i-a adus sfârșitul
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Înlocuitorul lui Călin Georgescu. Cine va candida în locul său la alegerile din 2025: Planul B
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Doi tineri reținuți pentru înșelătorie: victimă păcălită cu 670.000 de lei
MediaFlux
RUSIA, ULTIMATUM pentru TRUMP! Decizie de la Moscova privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu cât se vinde bancnota de 20 de lei, vânată de colecționari. Un exemplar perfect, preț-record