UNPR cere din nou IMPOZITAREA averilor mari, dar şi reducerea vârstei de vot la 16 ani

UNPR a anunţat că va promova din nou proiectul de lege prin care oamenii cu averi peste 450.000 de euro sunt taxaţi cu 1% din avere, după ce un proiect similar a fost respins în 2012. Pe de altă parte, partidul condus de Gabriel Oprea propune reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani.
Adrian Ilie
02 dec. 2014, 10:21
UNPR cere din nou IMPOZITAREA averilor mari, dar şi reducerea vârstei de vot la 16 ani

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, că formaţiunea sa îşi propune să reintroducă în dezbaterea parlamentară proiectele legislative privind taxarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani.

„Vrem azi să reintroducem în dezbaterea publică două priecte importante pentru UNPR – taxarea marilor averi, şi vă aduceţi aminte că acum 3 ani doar două voturi în Parlament au făcut ca această lege să nu treacă, precum şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani”, a spus Oprea.

În ceea ce priveşte taxarea averilor mari, secretarul general al UNPR, Neculai Onţanu, a arătat că şi mediul de afaceri are datoria să contribuie la „dezvoltarea socială”. „În orice societate normală, distribuirea beneficiilor se face în mod egal între membrii societăţii. În orice societate normală, pentru a asigura trăinicia, toţi membrii trebuie să participe în mod egal la dezvoltarea socială. Atunci şi cei care dezvoltă afaceri trebuie să participe la efortul de realizare a unei societăţi predictibile şi sustenabile”, susţine Onţanu.

Acesta crede că, în condiţiile în care austeritatea ar fi fost suportată doar de anumite categorii sociale, şi oamenii de afaceri ar trebui să dea ceva înapoi societăţii. „Până acum efortul de traversare a unor crize a fost suportat doar de unele categorii sociale. Mă refer la salariaţi şi pensionari”, a afirmat Onţanu.

Gabriel Oprea: Prietenii ştiu că mă ţin de cuvânt. Nu dăm jos un Guvern din care facem parte

Uneperistul susţine că măsura ar trebui susţinută chiar de către cei ce vor trebui să plătească mai mult zapciilor statului pe motiv că din banii care li se vor lua, beneficiarii vor consuma mai mult deoarece plătesc din banii celor impozitaţi şi astfel stimulează producţia. „Pentru a fi cumpărate produsele, serviciile, oamenii de afaceri trebuie să investească în cei care cumpără asemenea bunuri şi servicii. Noi suntem adepţii teoriei că, pentru a avea dezvoltare, trebuie să investeşti în consum. Se asigură un nivel de trai mai bun populaţiei şi toţi economiştii spun că o investiţie în consum este o investiţie în dezvoltare”, crede primarul sectorului 2.

O asemenea contribuţie a mediului de afaceri ar elimina şi o parte din suspiciunile cu care este privit, crede secretarul general al UNPR. „Putem vorbi şi de îmbunătăţirea imaginii şi capitalului de afaceri care sunt, de cele mai multe ori, caracterizaţi ca fiind hrăpăreţi şi avari”, a spus Onţanu.

Potrivit proiectului, eligibili pentru plata taxei de 1% sunt cei cu averi peste 450.000 de euro. Sunt scutite imobilele primite ca moştenire de către persoanele vârstnice şi conturile bancare. Dacă totuşi nu ai o avere totală de 450.000 de euro, dar ai în posesie un bun pe care iniţiatorii îl consideră de lux, va fi plătită o taxă doar pentru acel bun.

În proiectul respins de către Parlament în 2012, bun de lux erau socotite imobilele ce valorează peste 300.000 de euro şi bunurile mobile de peste 50.000. Pentru a vedea forma veche a proiectul, click AICI.

Iniţiatorii susţine că asemenea taxe există şi în alte ţări. Astfel, în Franţa, taxa a adus la buget 3,68 miliarde de euro în ultimul an, dar pragul minim de impozitare este de 1.200.000 de euro. În Spania, taxa vizează averile peste 450.000 de euro, iar în Olanda doar banii obţinuţi prin dobânzi bancare.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Țara unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de aur, argint și cupru din ultimele decenii. Viața oamenilor se va schimba
Capital.ro
Ilegal în orice bloc din România. Vecinii te vor reclama la Primărie și asociația de proprietari. 500 lei amendă
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cetatea din Apuseni care ascunde un blestem vechi de secole. Misterul tunelului ascuns
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu trezește România. A dat alerta națională azi, 15 mai: Se vrea pe modelul Iohannis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an