„Prin conținutul propunerilor de modificare și prin modalitatea în care au fost aduse în dezbatere, există riscul de a fi pusă sub semnul întrebării voința politică a partidelor parlamentare în ceea ce privește lupta împotriva corupției și independența justiției.
Din acest motiv, propunerile de modificare a celor două Coduri au generat și generează îngrijorare în societate și în rândurile partenerilor internaționali ai României„, adaugă sursa citată.
Citeşte şi: Deputaţii jurişti au AMÂNAT cu o lună dezbaterea privind modificările la Codul Penal
În document, UNPR consideră că este „de interes național ca România să aibă o justiție independentă, instituții puternice și un cadru legal eficient în combaterea corupției”, scrie Agerpres.
„Este dreptul Parlamentului să legifereze, dar orice modificare a cadrului normativ, mai ales în domeniul justiției, trebuie analizată și dezbătută atent, ținând cont de opiniile specialiștilor, de așteptările românilor și de prioritățile naționale asumate de toate partidele politice”, se precizează în comunicatul difuzat de Biroul de presă al UNPR.
Potrivit acestuia, UNPR va continua să militeze pentru „apărarea interesului național și pentru stabilitate, asigurând susținerea Guvernului condus de Victor Ponta și sprijinind inițiativele președintelui Klaus Iohannis în domeniul securității naționale”.
Citeşte şi: Gabriel Oprea ameninţă cu ieşirea de la guvernare dacă PSD modifică Codul Penal în Parlament
Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat marți dezbaterea modificărilor la Codurile penale cu patru săptămâni.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat luni aviz negativ celor peste 20 de proiecte aflate în dezbatere în Parlament de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, însă avizul CSM este unul consultativ.