ORA 15.05. Valeriu Steriu a fost ales președinte al UNPR cu 339 voturi, în timp ce contracandidații săi, senatorii Iulian Cristache și Ioan Iovescu, au obținut 22 de voturi, respectiv 5 voturi, iar patru voturi au fost anulate. Scrutinul a fost secret și s-a desfășurat pe buletine de vot. Și-au exercitat dreptul de vot 370 de membri ai UNPR din cei 401 membri ai Conferinței Naționale.
Steriu a declarat că misiunea sa este aceea de a aduce partidul la guvernare și de a face ca această formațiune să fie elementul central al politicii românești și nucleul oricăror coaliții.
„Nu vreau să ne aliem cu oricine (…) Obiectivul nostru nu trebuie să fie un partid anume, trebuie să fie mult mai important, trebuie să nu lipsim de la guvernare”, a susținut acesta.
Conferința Națională s-a desfășurat în absența lui Gabriel Oprea, care a demisionat de la conducerea UNPR pe 3 martie 2016. La conferință au participat peste 400 de delegați, printre care s-a numărat și actrița Cezara Dafinescu.
În cadrul conferinței, Gabriel Oprea a fost desemnat președinte fondator al UNPR, prin modificarea statutului formațiunii. Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor delegaților prezenți.
Pe parcursul evenimentului, mai mulți reprezentanți ai UNPR i-au adus omagii atât lui Gabriel Oprea, cât și președintelui interimar al partidului Neculai Onțanu, care vineri a fost arestat preventiv. Totodată, Oprea și Onțanu au fost aplaudați de toți delegații UNPR de mai multe ori pe parcursul conferinței.
„Domnule Onțanu, vă iubim (…) și avem nevoie de dumneavoastră în mijlocul nostru”, a spus unul dintre liderii UNPR, Gheorghe Bica.
UNPR s-a lansat oficial pe 1 mai 2010, la inițiativa lui Gabriel Oprea.
În scrisoarea adresată progresiștilor în ziua în care și-a anunțat demisia, Oprea a spus că opțiunea sa pentru viitorul președinte UNPR este Valeriu Steriu, despre care a precizat că este „un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele și un lider cu potențial deosebit”.
Valeriu Steriu, în vârstă de 50 de ani, este licențiat în Inginerie, Mașini/ Unelte, la Institutul Politehnic-Facultatea TCM. Steriu este doctor în agronomie și a urmat un curs postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
Steriu se află la al doilea mandat de deputat, iar în perioada 2001-2004 a fost secretar de stat pentru integrare europeană și relații internaționale în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Acesta a fost decorat în 2002 cu Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler.
Valeriu Steriu a fost membru al PSD până în 2010, când a demisionat de acest partid și s-a alăturat nou înființatei formațiuni UNPR.
Conferința Națională a UNPR a fost marcată și de un scurt incident. În timpul votului, un reflector de deasupra scenei goale s-a ars și a declanșat scântei, însă nicio persoană nu a fost rănită.
ORA 11.06 Valeriu Steriu, Iulian Cristache și Ioan Iovescu candidează la funcția de președinte al UNPR
Deputatul Valeriu Steriu și senatorii Iulian Cristache și Ioan Iovescu candidează pentru funcția de președinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR) la Conferința Națională a partidului care are loc sâmbătă la București.
La Conferința Națională participă aproximativ 450 de delegați.
UNPR s-a lansat oficial pe 1 mai 2010, la inițiativa fostului membru al PSD Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea a demisionat de la conducerea UNPR pe 3 martie 2016. Ulterior, partidul a fost condus de președintele interimar Neculai Onțanu, care vineri a fost arestat preventiv.
În scrisoarea adresată progresiștilor în ziua în care și-a anunțat demisia, Oprea a spus că opțiunea sa pentru viitorul președinte UNPR este Valeriu Steriu, despre care a precizat că este „un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele și un lider cu potențial deosebit”.