Untură vs ulei vegetal. Care este mai sănătos? Mihaela Bilic: „Calorii multe obținem oricum, dar, prin prăjire, unul dintre aceste ingrediente nu produce grăsimi periculoase trans”

Cine nu-și mai amintește de gustul cornulețelor fragede pe care ni le pregăteau bunicile în copilărie? Sau de cel al cartofilor prăjiți pe care tot bunicile ni-i făceau rapid când veneam de la joacă înfometați? Sau de cel al micului-dejun încropit din două ouă și câțiva cârnați scoși din borcanul cu untură?
Alina Costache
25 oct. 2024, 07:35
Untură vs ulei vegetal. Care este mai sănătos? Mihaela Bilic:

Sunt doar trei exemple de alimente în prepararea cărora, înainte vreme, se folosea untura. Cu zeci de ani în urmă, untura era un aliment de bază. Uleiul era un lux, fiind rar folosit în mâncăruri.

Pe atunci, nimeni nu își punea problema creșterii nivelului de colesterol sau al apariției bolilor cardiovasculare. Cât despre faptul că untura ar dăuna siluetei, asta chiar era ultima preocupare a înaintașilor.

Azi, cu atâtea sortimente de ulei pe rafturile supermarketurilor, untura a devenit un ingredient demodat. Avem ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță, de palmier, de cocos sau de porumb.

Untură vs ulei vegetal. Beneficiile consumului de untură

Și, totuși, oricât de mult oamenii zilelor noastre ar strâmba din nas, untura este mai sănătoasă decât oricare dintre tipurile de ulei menționate mai sus. Este compusă în principal din acizi grași saturați (aproximativ 40%), dar conține și acizi grași mono- și polinesaturați (aproximativ 45% și respectiv 15%). Printre acești acizi grași se numără acidul oleic, acidul palmitic și acidul stearic.

În plus, untura este o sursă importantă de vitamine liposolubile, precum vitaminele A, D și E, dar și de minerale esențiale, cum ar fi seleniul, zincul și fierul.

Citeste si Remediul perfect împotriva balonării. Mihaela Bilic: „Multă lume se plânge de asta. Trebuie să vedem ce fibre ni se potrivesc”

Departe de a fi un dușman al sănătății noastre, untura are, de fapt, avantaje nutriționale puțin cunoscute. În primul rând, este bogată în acid oleic, un acid gras mono-nesaturat benefic pentru sănătatea cardiovasculară.

Studiile au arătat că consumul de acid oleic poate contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”). În plus, acidul oleic are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la combaterea bolilor cronice.

Untura, o alegere bună pentru gătitul la temperaturi ridicate

Spre deosebire de unele uleiuri vegetale care pot produce compuși nocivi, untura este o alegere bună pentru gătitul la temperaturi înalte. Untura are un punct de fum foarte ridicat (aproximativ 200°C). Acest lucru înseamnă că este mai puțin susceptibilă de a se degrada și de a forma substanțe potențial toxice în timpul gătitului.

Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.

Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Citeste si Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt singurele mezeluri sănătoase. Ce cantitate să nu depășim atunci când le consumăm

În schimb, uleiul oxidează mai ușor atunci când este încălzit și degajă substanțe inflamatorii și toxice. Aceste substanțe chimice sunt sursa multor boli de inimă și cancer.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina