Din totalul angajaţilor care au contracte cu normă întreagă, 70% obțin câștiguri brute sub 2.680 lei (circa 1.900 lei net), de unde rezultă că în zona superioară de salarizare se află preponderent angajați în sistemul public.
În sistemul public, lucrau, potrivit datelor făcute publice de Ministerul Muncii, odată cu publicarea proiectului de salarizare, 1,21 milioane de persoane. Statisticile aceleiași instituții, consultate de Profit.ro, arată că România are puțin peste 4,7 milioane de salariați cu normă întreagă și încă 740 mii cu normă de timp parțială. Din totalul salariaților cu normă întreagă, 3,3 milioane, respectiv 70%, aveau venituri brute sub 2.680 lei (circa 1.900 lei net), de unde rezultă că în zona superioară de salarizare care cuprinde 1,4 milioane de persoane se află preponderent angajați în sistemul public.
În sistemul public, cu excepția angajaților din asistență socială și a personalului contractual din administrația locală care, de regulă, înseamnă șoferi, personal de curățenie, muncitori necalificați, câștigurile erau peste media pe țară care, potrivit Institutului de Statistică, era, în mai, de 2.853 lei brut (2.063 lei net).
Cele mai mari câștiguri le aveau demnitarii, funcțiile specifice din administrație, diplomați și magistrații. În administrația centrală, câștigul depășea 4.000 lei, iar în cea locală 2.858 lei. Peste 4.000 lei obțineau salariații din învățământul superior, învățământul auxiliar. În timp ce în sănătate media era peste 3.000 lei, iar în învățământul preuniversitar de 2.706 lei.