Ismail Ajjaoui, care trăieşte în Liban, a declarat pentru ziarul studenţesc The Harvard Crimson că la sosirea sa pe aeroportul din Boston, vineri, poliţia l-a interogat timp de 8 ore, chestionându-l în special în privinţa religiei sale.
După ce i-au căutat în telefon şi în laptop timp de 5 ore, o poliţistă a început să ţipe la el. „Mi-a spus că a găsit persoane în lista mea de prieteni care postau opinii politice contrare SUA”, a spus tânărul.
Studentul palestinian în vârstă de 17 ani a susţinut că nu şi-a exprimat niciodată propriile păreri politice pe reţelele de socializare. În pofida acestui lucru, viza i-a fost retrasă şi el a fost trimis înapoi, a precizat Ismail Ajjaoui, potrivit Agerpres.
Poliţia de frontieră americană a confirmat că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul SUA lui Ismai Ajjaoui, dar a adăugat că nu poate comunica motivul exact ca urmare a necesităţii respectării confidenţialităţii unui dosar individual.
Admisia acestei persoane pe teritoriul american a fost respinsă pe baza informaţiilor descoperite în timpul percheziţiei, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei federale, Michael McCarthy, potrivit Agerpres.
„Legea americană nu autorizează refuzarea vizei doar pe baza declaraţiilor politice sau a opiniilor, dacă aceste declaraţii sau opinii ar fi judecate legale de SUA”, a evidenţiat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.
Adolescentul a mai declarat că speră într-o soluţie înaintea începerii anului universitar, săptămâna viitoare.
Preşedintele Donald Trump a făcut o prioritate din tratarea cu fermitate a imigraţiei, iar administraţia sa a decis să supravegheze utilizarea reţelelor sociale de către toate persoanele care doresc să intre în SUA, inclusiv a persoanelor care au primit viză, potrivit Agerpres.
Această măsură este denunţată de apărătorii drepturilor fundamentale, care invocă libertatea de exprimare înscrisă în primul amendament al Constituţiei americane.