Potrivit cifrelor dezvăluite de Oficiul Federal de Statistică, care se bazează pe datele adunate anul trecut, 20,5% din populaţia germană, adică 16,5 milioane de persoane, sunt fie străini (6,8 milioane), fie cetăţeni germani originari dintr-o altă ţară sau născuţi din părinţi străini (9,7 milioane).
În cadrul acestei populaţii, două treimi sunt născuţi în afara Germaniei şi 70% dintre aceşti imigranţi sunt originari dintr-o ţară europeană, precizează Oficiul Federal de Statistică. Însă, ca şi ţări concrete, Turcia rămâne principala ţară de origine migranţilor (13%), urmată de Polonia (11%) şi Rusia (9%). Pe locurile patru şi cinci în acest top se află Kazahstan şi România, notează site-ul thelocal.de.
Citeşte şi Germania va extinde dubla cetăţenie pentru copiii străinilor
Cu o creştere de 3,8% în raport cu 2012, anul 2013 marchează cea mai mare creştere a numărului de cetăţeni de origine străină de când sunt colectate aceste date (2005). Germania a înregistrat în 2013 cel mai ridicat nivel al migraţiei din ultimii 20 de ani, dezvăluie Oficiul Federal de Statistică.
Disparităţile regionale sunt foarte puternice. Oraşul Hamburg (nord) înregistrează cel mai mare număr de locuitori de origine străină (28,9%), proporţie ce este de doar 4,1% în landul Turingia (est).
Citeşte şi Germania vrea să introducă TAXĂ DE DRUM pentru şoferii străini
Doar 3,4% dintre străinii recenzaţi în Germania locuiesc în fosta RDG (cu excepţia Berlinului) şi o enormă majoritate (96,6%) este instalată în Germania de Vest şi la Berlin. Aceasta este în acelaşi timp moştenirea valurilor migratorii din timpul celor ‘treizeci de ani glorioşi’ (1945-1975) spre Republica Federală Germană şi consecinţa diferenţelor structurale încă marcante între Vest şi Est, cu o situaţie economică mai dificilă şi mai puţine oraşe mari în fosta RDG.