Unul din profesorii care l-au absolvit pe Petre Tobă de plagiat, acuzat de plagiat

Profesorul universitar Marin Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, unul dintre membrii comisiei CNATDCU care au stabilit că Petre Tobă nu a plagiat, este la rândul acuzat că a plagiat mai multe articole de specialitate publicate în reviste de profil. Dezvăluirea a fost făcută de site-ul CRJI.
Filip Stan
12 sept. 2016, 10:57
Unul din profesorii care l-au absolvit pe Petre Tobă de plagiat, acuzat de plagiat

Jurnaliştii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie au comparat articolele semnate de profesorul universitar Marin Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” cu lucrări publicate anterior şi au descoperit pasaje întregi preluate cu copy-paste, fără citarea sursei. Au fost preluate inclusiv greşeli de tehnoredactare.

Articolul „Dimensiunea globală a traficului de droguri”, semnat de profesorul universitar Claudiu Marin Ţupulan, a apărut în 2012, în Pro Patria Lex, Revistă de Studii şi Cercetări Juridice, volumul X, Nr. 2(21), p. 273-281. Periodic al Academiei de Poliţie, revista este indexată în trei baze de date internaţionale, iar Ţupulan, care la acel moment era lector universitar, apărea în Colegiul de Redacţie, cu funcţia de redactor.

Cele nouă pagini ale lucrării lui Ţupulan seamănă pânăla identitate cu 15 pagini (de la 58 la 72) din volumul „Organizaţia criminală a drogurilor”, publicat, în 2008, la Editura Sitech din Craiova şi coordonat de Ioan Dascălu. Există două indicii care arată că, pur şi simplu, cele 15 pagini din 2008 au fost preluate prin metoda copy-paste: 

  • în bibliografia articolului lui Ţupulan, din 2012, apare un volum „J. W. Coleman, D. R. Cresey – Social problems, Harper‐Row, New York”, care nu se regăseşte în nici una din notele de subsol din material. La aceşti doi autori şi la cartea respectivă se referă, însă, o notă de subsol spre care se face trimitere de la două rânduri din începutul textului-sursă, din 2008, rânduri pe care Ţupulan nu le-a mai copiat.
  • la pagina 64 a textului-sursă din 2008 există o greşeală de tehnoredactare: „cocluzia” în loc de „concluzia”. Aşa apare cuvântul şi în articolul din 2012 al lui Ţupulan, la pagina 276 a revistei.

Marin Claudiu Ţupulan este unul dintre cei trei experţi care au hotărât, la începutul lunii septembrie, că fostul ministru de Interne, Petru Tobă, nu a plagiat în lucrarea de doctorat şi au recomandat ca acesta să-şi păstreze titlul. Decizia a fost infirmată de plenul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Consiliul a mai decis numirea unei alte comisii care va analiza, din nou, teza lui Tobă.

Ancheta completă, AICI.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a cerut un turist la o autoservire de pe litoralul românesc. Bucătarul a crezut că e o glumă: ”L-am trimis la alimentară”
Capital.ro
Ungurii ne-au întrecut definitiv. Umilință pentru România. Toată planeta i-a aplaudat
Playtech.ro
INFERN în Grecia. Imagini apocaliptice, orașe evacuate, panică uriașă
DailyBusiness
Vești BUNE pentru proprietarii de imobile! Ministrul Finanțelor a făcut anunțul!
Adevarul
Noua lege a pensiilor îi avantajează pe bugetari. Hossu: Legea trebuia bazată doar pe contributivitate
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
Prințul Harry, încă o boacănă. E părăsit de tot mai mulți colaboratori
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Incendiile de vegetație fac prăpăd în Grecia. România a trimis încă 44 de pompieri în ajutorul autorităților elene: „Ochii îți lăcrimau. Nu puteai să respiri”
Capital.ro
Mașinile interzise din 13 august. Șoferii din România, avertizați. Se aplică de la ora 21:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIA în SUA! DONALD TRUMP aruncă BOMBA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...