Cristina Lapis, preşedintele asociaţiei „Milioane de Prieteni” a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, că iniţial fundaţia se oferise să găzduiască ursul, denumit „Cocoşilă”, la Sanctuarul de la Zărneşti, înainte de afla că ICAS Braşov doreşte să îl relocheze într-un spaţiu sălbatic, la mare depărtare de aşezări omeneşti, stâni, sau livezi.
„La Buşteni au împuşcat doi urşi şi mai era unul. Eu am sărit să-l apăr şi am propus să-l primesc în rezervaţie ca să nu fie omorât. Am trimis oamenii mei să ia legătura cu pădurarii şi acolo s-au întâlnit cu cei de la ICAS care ne-au «certat» că vrem să luăm ursul în loc să-i lăsăm pe ei să-l relocheze într-un alt spaţiu, pentru că au mai relocat din Buşteni alţi 8 urşi. Sigur că atunci când am propus să primesc ursul, nu ştiam că cei de la ICAS relocaseră deja alţi ursi şi eu prefer ca urşii din pădure să rămână în pădure şi să nu fie nevoie să vină în rezervaţie, unde există totuşi un gard şi unde este castrat şi nu mai poate sa perpetueze specia„, a declarat Cristina Lapis pentru ROMÂNIATV.NET.
Asociaţia explică că experţii ICAS se îndoiesc că exemplarul se va adapta condiţiilor de viaţă din rezervaţie. Concluziile lor sunt bazate pe cazuri similare de integrare a urşilor gunoieri adulţi în spaţii artificiale, încercări care s-au dovedit un eşec.
Asociaţia „Milioane de prieteni” şi-a oferit sprijinul pentru preluarea ursului în rezervaţie, ca ultim recurs, pentru a nu fi împuşcat, în cazul în care reprezentanţii ICAS nu ar fi putut reloca acest exemplar.
Asociaţia a propus să îl găzduiască pe ursul rănit din Moroeni. „Pentru ursul din Moroeni nu există altă soluţie, şi bineînţeles am propus să i se lase viaţa şi să-l închidem pe veci în rezervaţie. Oricum, este o pedeapsă sa iei din pădure un urs şi să-l pui într-o colivie, oricât de luxoasă ar fi, nimic nu este mai important pentru orice fiinţă decât libertatea si asta românii ar trebui sa o înţeleagă”, a mai spus Cristina Lapis pentru ROMÂNIATV.NET.
„Ursul este animal protejat de Convenţia de la Berna, tratat 104, pe care România a semnat-o fără rezerve (adică nu poţi să omori un urs pentru că vine la gunoi!) şi a ratificat-o prin legea nr.13/1993. Ursul atras de mâncare pentru braconaj nu este vinovat, şi-a apărat viaţa, iar cel vânat s-a apărat„, a precizat preşedintele asociaţiei.