Netratată, infecția cu virusul HIV omoară 60% dintre copii în doi ani și jumătate, însă virusul similar nu este fatal și în cazul maimuțelor. HIV distruge sistemul imunitar, lăsând corpul vulnerabil la alte infecții, proces cunoscut sub numele de sindrom imunodeficitar (SIDA).
Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la 170 de copii cu HIV, din Africa de Sud, care nu urmaseră niciodată terapia cu antiretrovirale și totuși nu dezvoltaseră SIDA. Testele au arătat că aceștia aveau zeci de mii de virusuri imunodeficitare în fiecare mililitru de sânge, mai arată sursa citată. În mod normal, acest lucru le-ar fi dat peste cap sistemul imunitar în încercarea de a lupta cu infecția sau i-ar fi îmbolnăvit pur și simplu, însă nici unul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat.
Profesorul Philip Goulder, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Oxford a declarat că „sistemul lor imunitar ignoră virusul cât de mult poate”. „A declara război împotriva virusului este, în multe cazuri, o abordare greșită”, a completat acesta. „Unul dintre lucrurile relevate de acest studiu este faptul că HIV nu are atât de mare legătură cu virusul în sine cât mai ales cu răspunsul imunitar față de acesta”, a explicat specialistul.
Potrivit oamenilor de știință, faptul că 10% dintre copii supraviețuiesc cu virusul HIV prezintă similarități uimitoare cu felul în care peste 40 de specii de primate non-umane pot trăi cu SIV — virusul imunodeficienței simiene.
Copiii au un sistem imunitar relativ mai tolerant decât cel al adulților, care reacționează mult mai agresiv.
Profesorul Goulder crede că aceste descoperiri ar putea ajuta la rebalansarea sistemului imunitar în cazul tuturor pacienților cu HIV.
Citeşte şi STUDIU: Peste două milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate anual cu virusul HIV