Trei dintre bărbaţii care apar în reportajul Sky News, REŢINUŢI de procurorii DIICOT

Trei dintre bărbaţii care apar în reportajul Sky News au fost reţinuţi, joi seara, de procurorii DIICOT.
Filip Stan
11 aug. 2016, 16:50
Trei dintre bărbaţii care apar în reportajul Sky News, REŢINUŢI de procurorii DIICOT

UPDATE 23.35: Cei trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spaţiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării„, notează procurorii, potrivit news.ro.

DIICOT susţine că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile.

În urma investigaţiilor, DIICOT a identificat persoanele prezentate în materialul jurnalistic ca fiind ”traficanţi de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvăluită identitatea, purtau cagule şi ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate şi ridicate armele arătate în filmul prezentat de jurnaliştii britanici, arată procurorii.

DIICOT precizează că cele trei persoane din respectivul material sunt Mihai Aurelian Szanto,  aşa-zisul ”intermediar” şi cel care a asigurat traducerea din engleză în română şi invers, Csaba Attila Pantics şi Levente Pantics, persoanele care descriu şi manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

Jurnaliştii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigaţiei jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma să fie împărţită între inculpaţii Pantics Attila-Csaba şi Pantics Levente„, spun procurorii.

UPDATE 21.30: Procurorii DIICOT au reținut joi seara încă o persoană care apare în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News despre un presupus trafic cu arme. Este vorba de Levente Pantics, după ce, cu câteva ore înainte, a fost reținut și Atilla Szaba Pantics.

Trei dintre bărbații care apar în reportajul realizat de Sky News, Aurelian Szanto (cel care a jucat rolul de intermediar), Levente Pantics și Atilla Szaba Pantics, au fost chemați joi la DIICOT, unde li s-a adus la cunoștință că sunt urmăriți penal pentru complicitate la infracțiunea de comunicare de informații false, constituirea de grup infracțional organizat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Ulterior, procurorii au decis să-l rețină pe Attilla Szaba Pantics pentru 24 de ore, anunțul fiind făcut de avocatul acestuia, Marcel Vrabie.

Au fost reaudiați toți inculpații, iar față de clientul meu, Pantics Atilla Szaba, s-a luat măsura reținerii, urmând ca mâine dimineață să se decidă dacă se va sesiza și instanța de judecată. Deocamdată, e singurul reținut din acest dosar, dar bănuiesc că și ceilalți vor fi reținuți. Sunt trei acuzații: constituire de grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false„, a spus avocatul la ieșirea din sediul DIICOT.

Ceilalți doi bărbați sunt audiați în continuare la DIICOT.

Citeşte şi Dacian Cioloş despre reportajul Sky News: Este inadmisibil! Nu poţi să denigrezi o ţară fără dovezi

Tot joi, surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzațiile și pentru jurnaliștii britanici de la Sky News.

De asemenea, procurorii vor merge pe o nouă acuzație, respectiv infracțiuni contra securității naționale prin comunicarea de informații false, prevăzută la art. 404 din Codul penal.

Articolul 404 prevede următoarele: „Comunicarea de informații false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News.

Din primele cercetări rezultă că armele erau deținute legal pentru vânătoare și aparțineau unuia dintre bărbații mascați. Reportajul a fost „aranjat” de jurnaliștii britanici, care le-au indicat presupușilor traficanți ce să spună la filmare, în schimbul a aproximativ 2.000 de euro.

Citeşte şi Trei dintre bărbaţii care apar în reportajul Sky News, privind traficul de arme în România, audiaţi la DIICOT

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'