Unul dintre cele mai distructive fenomene climatice, El Nino, s-ar putea dubla ca frecvenţă

Una dintre formele de manifestare ale schimbărilor climatice provocate de fenomenul de încălzire globală ar putea fi dublarea frecvenței de producere a fenomenului El Nino - unul dintre cele mai distructive fenomene climatice de pe glob, conform oamenilor de știință, se precizează într-un material publicat de Thomson Reuters Foundation.
Cristina Dinu
19 feb. 2014, 14:57
Unul dintre cele mai distructive fenomene climatice, El Nino, s-ar putea dubla ca frecvenţă

Fenomenul El Nino se produce atunci când apa de la suprafață, din zona sudică, tropicală a Oceanului Pacific, se încălzește și se deplasează dinspre partea estică a oceanului spre cea vestică, modificând regimul precipitațiilor pe întreg globul și aducând cu sine, deopotrivă, secete, furtuni și inundații în diferite zone ale planetei, scrie Agerpres.

Printre efectele fenomenului El Nino se numără perioadele de secetă din Africa, pierderi ale recoltelor în Asia de Sud-Est, inundații în Peru și Ecuador și incendii în pădurea amazoniană — efecte care produc la rândul lor pagube de miliarde de dolari.

Conform observațiilor, fenomenul El Nino se produce o dată la un interval cuprins între 5 și 7 ani, iar fenomenele El Nino foarte puternice se succed cu o frecvență de o dată la două decenii. Un studiu recent, publicat în ultimul număr al revistei Nature, atrage atenția asupra faptului că 17 din 20 de modele computerizate de evoluție climaterică folosite de specialiști preconizează că manifestările puternice ale fenomenului El Nino ar putea să-și dubleze frecvența, producându-se o dată la fiecare 10 ani.

Citeşte şi Fenomene meteo extreme ar putea să apară în a doua jumătate a anului, din cauza El Nino

Dacă cineva îmi spune că frecvența producerii fenomenului El Nino se va dubla, eu nu mi-aș face de două ori mai multe griji… Aș fi mult mai îngrijorat de atât„, a comentat Germán Poveda, hidroclimatolog la Universidad Nacional de Colombia și membru al Grupului Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change — IPCC). Poveda studiază fenomenul El Nino și efectele sale asupra regiunilor tropicale ale planetei de mai bine de 25 de ani.

Printre altele, Columbia este o țară foarte expusă efectelor fenomenului El Nino, o țară care poate fi invocată oricând ca un exemplu care să ilustreze efectele negative diverse ale acestui fenomen, de la generarea de hidroenergie până la agricultură și de la epidemii până la regimul navigației fluviale, conform cercetătorului columbian.

Columbienii își amintesc căderile sistemului național de energie electrică și raționalizarea energiei din perioada mai 1992 — februarie 1993. Columbia obține majoritatea necesarului de energie electrică din hidrocentrale, iar fenomenul El Nino a dus la secarea rezervelor de apă necesare funcționării acestor centrale. Această țară a fost nevoită chiar să treacă la sistemul cu oră de vară pentru a reduce cererea de energie.

Căderile rețelei electrice au avut un impact uriaș asupra economiei. În 1994, o nouă lege deschidea oportunității de a genera electricitate pentru investitorii privați, iar în ultimii 20 de ani au fost modificate reglementările privind regimul energiei electrice pentru a asigura stabilitatea surselor de energie în perioadele în care se manifestă efectele fenomenului El Nino. În prezent, în Columbia există reglementări care stimulează dezvoltarea de surse de energie stabile pe termen lung, care favorizează construcția de hidrocentrale și termocentrale de mare capacitate.

Unele culturi agricole au, de asemenea, de suferit din cauze secetei în perioadele de producere a fenomenului El Nino, însă acesta nu este și cazul culturii pentru care este vestită Columbia — cultura de cafea. Luis Fernando Samper, reprezentant al Federației Cultivatorilor de Cafea din Columbia, a explicat că perioadele calde și secetoase sunt bune pentru producția de cafea, dar ele favorizează înmulțirea lui „la broca”, un gândac dăunător care mănâncă boabele de cafea și poate distruge recolte pe suprafețe întinse.

Ținerea sub control a acestui dăunător este o acțiune foarte costisitoare și reprezintă unul dintre motivele pentru care cultivatorii de cafea preferă să-și dispună culturile la altitudini mai mari. Zona agricolă din apropiere de orașul Pereira a fost părăsită de cultivatorii de cafea după o astfel de invazie a gândacilor „la broca” dintr-o perioadă de manifestare El Nino.

Fenomenele El Nino din ce în ce mai puternice nu sunt însă singura grijă a columbienilor. Oamenii de știință avertizează că nu există încă studii foarte documentate despre fenomenul La Nina, „sora” mai rece a fenomenului El Nino. Fenomenul La Nina este provocat de răcirea puternică a apei de la suprafața Oceanului Pacific și este răspunzător, la rândul său, de o serie de modificări climatice dramatice la nivel global.

În 2010 Columbia a primit o grea lovitură din partea fenomenului La Nina, după ce căderile record de precipitații au produs inundații și unele dintre cele mai grave dezastre provocate de climă din istoria acestei țări.

În acel an inundațiile produse de La Nina au afectat peste 4 milioane de columbieni, adică aproximativ 9% din totalul populației. Un studiu realizat în 2013 de către Institutul Smithsonian pentru Studii Tropicale (Smithsonian Tropical Research Institute) estima cuantumul pierderilor suportate de columbieni și costurile de refacere a infrastructurii distruse la 7,8 miliarde de dolari.

În acel an au avut de suferit chiar și culturile de cafea, chiar dacă acestea nu sunt de obicei dispuse în zone inundabile. Excesul de umiditate din sol și căderile masive de precipitații au afectat procesul de creștere și de înflorire al plantelor de cafea.

„Arbuștii de cafea erau verzi dar producția de cafea a fost foarte slabă în acel an”, conform lui Samper. Acest declin al producției, cumulat cu răspândirea unei ciuperci pe frunzele arborilor de cafea, au făcut ca industria columbiană a cafelei să fie mai vulnerabilă în fața manifestărilor de tip La Nina decât a celor de tip El Nino, a mai adăugat el.

Deocamdată, modele climaterice existente nu au ajuns la un consens general cu privire la durata viitoarelor fenomene de tip El Nino sau la frecvența și intensitatea manifestărilor fenomenului La Nina. Pentru a răspunde și acestor întrebări este nevoie de mai multe studii în domeniu.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care vor să-și cumpere Dacia Duster sau Dacia Sandero. Gigantul auto din România a luat o decizie surprinzătoare
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Care e averea lui Ilie Bolojan. Cât de înstărit a ajuns președintele interimar
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
PAOK-FCSB: Cine transmite meciul din play-off-ul Europa League și la ce oră începe
Cancan.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Poliția e nemiloasă
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Suedia își intensifică măsurile de securitate în școli după atacul armat din Orebro
MediaFlux
AVOCATUL POPORULUI a anunțat! Decizie privind CCR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României