Unul dintre elementele necesare vieţii, descoperit între rămăşiţele unei supernove

Fosforul, unul dintre elementele chimice fără de care nu poate exista viaţă aşa cum o cunoaştem noi, a fost identificat pentru prima oară printre rămăşiţele cosmice ale unei explozii stelare.
Cristina Dinu
13 dec. 2013, 16:02
Unul dintre elementele necesare vieţii, descoperit între rămăşiţele unei supernove

Această descoperire a unui element indispensabil vieţii în spaţiu le poate oferi oamenilor de ştiinţă noi indicii despre apariţia vieţii pe Pământ. Mai există o singură descoperire la fel de importantă, din acest punct de vedere, şi anume a unor urme de argon (gaz) într-o nebuloasă îndepărtată, scrie Agerpres.

Viaţa, aşa cum o cunoaştem noi, se bazează pe o combinaţie între mai multe elemente chimice, în principal carbon, azot, oxigen, sulf şi fosfor. Deşi oamenii de ştiinţă au identificat în abundenţă primele patru elemente în materia ejectată în urma exploziilor stelare, noi observaţii ale supernovei denumite Cassiopeia A au indicat şi primele dovezi ale existenţei fosforului.

„Aceste cinci elemente sunt esenţiale pentru viaţă şi pot fi sintetizate doar în urma exploziilor unor stele masive„, susţine Dae-Sik Moon, astronom la Universitatea din Toronto.

Dae-Sik Moon este co-autor al studiului în cadrul căruia a fost identificat fosfor în rămăşiţele supernovei Cassiopeia A. Studiul, coordonat de astronomul Bon-Chul Koo, de la Universitatea Naţională din Seul, este prezentat în detaliu în ultima ediţie a revistei Science, alături de studiul separat care a identificat argon.

Aceste elemente „sunt împrăştiate peste tot în galaxia noastră atunci când stele explodează şi astfel devin părţi ale altor stele, ale planetelor şi, în cele din urmă, părţi ale oamenilor”, a mai adăugat Moon.

Oamenii de ştiinţă estimează că supernova Cassiopeia A a explodat în urmă cu aproximativ 300 de ani. Noile observaţii ale acestui obiect au fost realizate cu ajutorul unui spectrograf instalat pe un telescop din cadrul Observatorului Palomar, aparţinând de Institutul Tehnologic din California.

În cel de-al doilea studiu prezentat în revista Science, cel privind gazul argon, oamenii de ştiinţă au precizat că este prima descoperire în spaţiu a unor molecule din acest gaz, un gaz nobil care nu este foarte reactiv. Această descoperire a fost făcută cu ajutorul Observatorului Spaţial Herschel, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Astronomii urmăreau Nebuloasa Crabului când au identificat amprenta chimică a ionilor de hidrură de argon. Nebuloasa Crabului reprezintă rămăşiţele cosmice ale unei supernove care a fost pentru prima oară descrisă de astronomi chinezi în anul 1054.

Atunci când anumite tipuri de stele masive îşi consumă întregul combustibil nuclear, ele explodează sub formă de supernove. Distrugerea acestor stele lasă de obicei în urmă o nebuloasă de gaz care se împrăştie lent, precum şi nucleul fostei stele, denumit stea neutronică.

În cazul Nebuloasei Crabului, ionii de hidrură de argon provin probabil dintr-un proces în care steaua neutronică rămasă a energizat argonul din nebuloasa înconjurătoare. Astfel ionizat, argonul a format legături chimice cu moleculele de hidrogen, rezultând hidrura de argon.

„Descoperirea ionilor de hidrură de argon a fost surprinzătoare pentru că nu ne închipuiam ca argonul, un gaz nobil, să formeze molecule şi nu ne aşteptam să le identificăm în mediul ostil al unei stele neutronice, după o explozie de tip supernovă”, a precizat Mike Barlow, astronom la University College din Londra (UCL), coordonatorul acestui studiu.

Coincidenţă, notează într-un comunicat UCL, un alt cercetător din cadrul prestigioasei universităţi londoneze, William Ramsay, a descoperit gazele nobile la sfârşitul secolului XIX.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
Adevărul despre Crin Antonescu! Unde a fost în ultimii ani
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!