Costin Mincu, arestat preventiv pentru ucidere din culpă, a transmis prin intermediul avocatului său Vlad Hosu, că va avea mereu în gând victimele tragediei şi că îi pare rău că „povestea s-a sfârșit trist, într-un coșmar”.
„Sunt împietrit de durerea din mine și din jurul meu. Am pierdut colegi și prieteni dragi în noaptea care ne-a îndoliat pe toți. Alții se zbat la margine de viață, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toți, în gând în fiecare clipă de acum și până când voi închide ochii.
Am vrut să fac din Colectiv o poveste frumoasă, pentru că am crezut mereu în pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfârșit printr-un coșmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. Aș vrea să pot șterge lacrimile de pe obrajii celor care îi plâng pe cei care s-au dus. În schimb, nu pot decât să stau cu capul plecat în fața judecății. Regret enorm tot ce s-a întâmplat„, a scris pe Facebook avocatul lui Costin Mincu, Vlad Hosu.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat reţinerea celor trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, pentru ucidere din culpă. Parchetul nu a precizat la ce instanţă îi vor prezenta pe cei trei pentru luarea unei măsuri preventive.
Prin ordonanţa din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind sesizaţi cu privire la faptul că în incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor.
„Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club„, se arată în comunicatul PICCJ.
Procurorii mai spun că, având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probe, „se relevă forma de vinovăţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel încât, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracţiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal”.
CITEŞTE ŞI: Ponta, după INCENDIUL din Colectiv: Dăm ISU putere să închidă localurile care pun în pericol viaţa oamenilor