Un satelit al lui Saturn are atmosferă similară Pământului

Unul dintre sateliţii gigantului gazos Saturn, Titan, are o atmosferă multistratificată cu o structură şi o dinamică foarte asemănătoare cu atmosfera terestră, conform unui nou studiu, transmite SPCAE.com.
Romania TV
18 ian. 2012, 19:01
Un satelit al lui Saturn are atmosferă similară Pământului

Titan este cel mai mare satelit al planetei Saturn şi este singurul despre care se ştie că are o atmosferă densă. Până în prezent însă, datele ştiinţifice despre atmosfera lui Titan păreau a fi pline de inadvertenţe. Aceste inadvertenţe au fost însă explicate, potrivit Agerpres.

Cel mai coborât strat atmosferic, denumit şi stratul limită, este cel mai supus influenţelor din partea structurilor geologice ale lui Titan. La rândul său acest strat atmosferic, prin dinamicitatea sa – vânturi, nori, ploi – schimbă caracteristicile de relief, la fel ca pe Pământ.

„Acest strat atmosferic este foarte important din punct de vedere climateric şi meteorologic. Noi trăim în stratul limită al Pământului”, explică coordonatorul studiului, Benjamin Charnay, planetolog la Centrul naţional francez pentru cercetare ştiinţifică.

Stratul limită al Pământului, ce are o grosime variabilă, între 500 de metri şi 3.000 de metri, este controlat în mare parte de lumina solară ce încălzeşte suprafaţa planetei. Titan este însă mult prea îndepărtat faţă de Soare pentru ca energia acestuia să aibă un efect identic cu cel de pe Terra. În plus, atmosfera lui Titan este densă şi opacă, diferită faţă de cea de pe Terra.

Oamenii de ştiinţă au fost puşi în încurcătură de datele despre atmosfera lui Titan primite de la două sonde care au ajuns până la acest satelit. Astfel, sonda Voyager 1 a transmis date care sugerau că această pătură atmosferică ar avea grosimea de aproximativ 3,5 kilometri, în timp ce sonda Huygens, care a plonjat prin straturile atmosferice ale lui Titan, a transmis date conform cărora grosimea ar fi de doar 300 de metri.

Pentru a explica aceste aparente inadvertenţe, oamenii de ştiinţă au construit un model 3D al atmosferei lui Titan şi au simulat felul în care clima de pe această planetă poate răspunde în timp la influenţa foarte mică dar continuă exercitată de energia solară.

„Cea mai importantă concluzie a aplicării acestui model de analiză este că Titan pare să semene mai mult cu Pământul decât am fi crezut”, susţine Charnay pentru SPACE.com.

Conform simulărilor computerizate, stratul inferior al atmosferei lui Titan pare împărţit în două pături, ambele cu temperaturi distincte faţă de straturile superioare ale atmosferei. Pătura atmosferică cea mai de jos din cadrul acestui strat nu are decât aproximativ 800 de metri grosime şi la fel ca în cazul Pământului, este foarte dinamică, modificându-şi caracteristicile zilnic. Pătura de deasupra sa, ce are o grosime de aproximativ 2 kilometri, îşi modifică caracteristicile odată cu schimbarea anotimpurilor.

Existenţa acestor două pături atmosferice în cadrul aceluiaşi strat limită explică şi cele două observaţii ştiinţifice aparent conflictuale făcute de sondele Voyager 1 şi Huygens.

Această simulare explică de asemenea şi existenţa vântului pe Titan, vânt măsurat de sonda Huygens, precum şi formele de relief remarcate în apropierea ecuatorului acestui satelit. „De asemenea, explică şi formarea norilor de metan de pe Titan şi spectaculoasele ploi de hidrocarburi de pe acest satelit”, mai susţine cercetătorul francez.

Într-o etapă viitoare a studiului asupra acestui satelit, Benjamin Charnay şi colegii săi vor urmări circuitul metanului pe Titan, circuit care ar trebui să fie similar cu cel al apei pe Pământ.

Noile explicaţii cu privire la atmosfera lui Titan sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Nature Geoscience.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Primăria Capitalei a consolidat o singură clădire cu risc seismic în ultimii 3 ani. Nicușor Dan anunță măsuri suplimentare de evaluare
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!