Managerul SJU, dr. Demeter Ferenc, a declarat că unul dintre şoferii implicaţi în accidentul rutier din Ungaria se află internat la secţia de ortopedie şi în cursul zilei de marţi va fi supus unei intervenţii chirurgicale, întrucât a suferit „o ruptură de tendon ahilian”.
Consilierul juridic al firmei de transport la care este angajat şoferul respectiv şi care a efectuat cursa, Nistor Boţog, a declarat că atât şoferul rănit cât şi al doilea şofer şi fiul acestuia au fost aduşi în ţară cu un alt autocar al firmei, care efectua cursa regulată Odorheiu Secuiesc-Budapesta.
Potrivit sursei citate, Inspectoratul de Stat pentru Control în Transport Rutier Harghita a început luni verificările la firmă pentru a vedea dacă s-au respectat prevederile legale în efectuarea cursei respective.
”Se verifică dacă s-au respectat timpii de odihnă, dacă există licenţă, dacă şoferii au atestate profesionale, practic toate aspectele legale ale cursei respective”, a precizat Nistor Boţog, care a susţinut că nu au fost identificate, până în prezent, nici un fel de nereguli.
Potrivit Agerpres, în cursul zilei de marţi vor face verificări la firma de transport din Corund şi specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita. Poliţia ungară efectuează încă cercetări referitoare la cauza accidentului, dar reprezentanţii firmei bănuiesc că ar fi vorba despre faptul că şoseaua era umedă iar porţiunea pe care s-a produs accidentul era acoperită cu noroi.
Citește și: Doi dintre românii răniţi în accidentul din Ungaria au fost externaţi
Nistor Boţog a mai spus că autocarul a plecat în data de 5 februarie ca o cursă regulată Odorheiu Secuiesc-Budapesta, iar în data de 7 februarie se întorcea ca şi o cursă specială ce trebuia să aducă la schi, la Harghita-Mădăraş, turişti din Budapesta, Pecs şi Szeged.
22 de persoane au fost rănite la bordul unui autocar înmatriculat în România, care a ieşit de pe autostrada M6 în apropiere de Mohacs, în sudul Ungariei, vineri seara, în jurul orei 20.15. Autocarul a lovit parapetul şi a căzut într-un canal adânc de 10 metri de pe marginea drumului, răsturnându-se pe o parte.
În septembrie 2013, trei români aflaţi într-un microbuz care se afla pe o autostradă din Ungariaau murit, iar alţi 18 au fost răniţi, după ce un şofer de tir bulgar a adormit la volan. Şoferul a intrat într-o coloană care se deplasa cu viteză redusă. În urma accidentului în lanţ au mai fost rănite alte 15 persoane, de diferite naţionalităţi.