În criza economică din 2008-2009, piața de publicitate din România s-a prăbușit masiv: de la circa 540 de milioane de euro scăderea a fost dramatică, până la 350 de milioane de euro. Deşi estimările de atunci vorbeau de o revenire în 2-3 ani, redresarea a venit după mai bine de 10 ani, notează upgrade100.com, citând Ziarul Financiar.
În prezent, banii care ajung la companiile de media din România sunt și mai puțini și din cauza globalizării industriei: pozițiile în piață ale unor playeri precum Google sau Facebook care încasează cel puțin 70% (chiar 80%, zic unele surse) din totalul banilor de digital.
Citeşte şi:
În perioada martie – mai 2020, conform datelor de monitorizare, piața de advertising a pierdut deja sume importante.
Mai exact, televiziunea a intrat în martie cu o pierdere de 1.5 milioane de euro față de 2019, pierdere care a explodat și s-a stabilizat apoi spre 12 milioane de euro lunar în aprilie și mai, ducând astfel doar industria TV pe un minus de 25 de milioane de euro. Scăderea vizibilă în publicitatea TV a fost așadar de peste 35% în lunile mai și aprilie.
Potrivit upgrade100.com, radiourile au pierdut circa 3.4 milioane de euro, cu un vârf de 1.7 milioane în aprilie.
Din online au dispărut, în aceeași perioadă cca. 0.5 milioane euro din piața monitorizată plus încă 3-3.5 milioane de euro din piața nemonitorizată, dar dominantă, reprezentată de campaniile prin Google, Facebook și alte platforme globale de tip programmatic şi nu numai.
Întrucât și Google Display Network (și alte venituri de tip programmatic) sunt surse semnificative de monetizare pentru multe site-uri locale, cumulat cu efectul prețurilor scăzute în urma negocierilor “de criză”, e rezonabil să credem că pierderea efectivă suferită de publisherii locali în cele 3 luni de criză de până acum se ridică la 1 – 1.5 milioane de euro.
Tot din monitorizări rezultă că printul si OOH-ul (outdoor) au fost cele mai afectate, fiind lovite cu 5.5 milioane euro minus în cazul companiilor de panotaj si digital signage și 1 milion de euro pentru ziare și reviste (care erau, oricum, într-o piață cu mari probleme și în scădere).
De la începutul crizei au dispărut din piață deja cel puțin 38.000.000 de euro, la care se adaugă banii din piața nemonitorizată (platforme globale, influenceri etc) plus efectul presiunii pe prețuri, ceea ce conduce la concluzia rezonabilă că avem oriunde între 38 si peste 40 de milioane de euro investiții mai puține în publicitate în perioada crizei COVID-19, martie – mai 2020.
Dragoş Stanca afirmă că este greu de spus dacă se va repeta scenariul prăbușirii din 2008-2009, dacă va fi la fel, mai rău, dacă piața își va reveni mai repede sau din contră dar, cu siguranță, piața de publicitate din România va scădea semnificativ în acest an față de 2019.