UPDATE: Ochiul ciclonului se afla la amiază la o distanţă de aproximativ 360 de kilometri est de Palm Beach, din Florida
UPDATE: Autorităţile au închis unele aeroporturi din insulele din regiune, cu excepţia aeroportului internaţional care a rămas deschis, duminică.
UPDATE: Locuitorii din Grand Bahama au fost evacuaţi din calea uraganului.
UPDATE: Uraganul Dorian a ajuns la categosia 5 şi este prevăzut să lovească arhipelagul Bahamas cu vânturi devastatoare şi căderi masive de ploaie, potrivit prognozelor oficiale americane.
Potrivit celor mai recente previziuni publicate de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite la ora 03:00 GMT, uraganul Dorian şi vânturile sale – care pot să ajungă la viteze de 240 de kilometri pe oră – ar putea să atingă regiunile nord-vestice din Bahamas în cursul zilei de duminică. Apoi, Dorian ar trebui „să se apropie de coasta estică a Floridei luni seară şi marţi”, însă este dificil de prognozat cu ce viteză se va abate acestui stat american, întrucât uraganul îşi schimbă traiectoria.
„Există multe mişcări, e foarte greu de previzionat”, a rezumat preşedintele american Donald Trump într-un mesaj publicat pe Twitter, în care a subliniat că statele Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord se vor găsi foarte probabil în calea uraganului Dorian la mijlocul săptămânii viitoare. Potrivit NHC, uraganul ar trebui să atingă duminică insulele Grand Bahama şi Abaco, aflate în nord-vestul statului insular Bahamas. Sunt prognozate „vânturi devastatoare”, au avertizat meteorologii americani.
Prim-ministrul Hubert Minnis a lansat un apel la mobilizare. „Cei care nu vor să evacueze se află în mare pericol. Vă implor: nu încercaţi să înfruntaţi uraganul!”. „Oamenii se tem de creşterea nivelului apei, tot relieful este extrem de plat în Bahamas”, a subliniat Lucy Worboys, o locuitoare din capitala ţării, Nassau. Reînceperea cursurilor şcolare, a explicat ea, a fost amânată de luni pentru miercuri sau chiar pentru joi, în funcţie de condiţiile meteorologice.
Donald Trump, care şi-a anulat vizita pe care urma să o efectueze în Polonia în acest weekend, a urmărit evoluţia situaţiei din reşedinţa sa din Virginia, pe malul râului Potomac. „Este unul dintre cele mai puternice uragane (…) din ultimele decenii. Fiţi prudenţi!”, a scris preşedintele american într-un alt mesaj online.
Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a decretat stare de urgenţă în acest stat american.
Starea de urgenţă a fost deja decretată în Florida şi în 12 districte din statul Georgia. Această măsură permite o mai bună mobilizare a serviciilor publice din statele în cauză şi utilizarea, la nevoie, a fondurilor federale de ajutorare.
Deşi sentimentul de uşurare s-a făcut resimţit pe deplin în Miami, locuitorii acestei metropole din statul Florida au preferat să rămână prudenţi, iar distribuirea de către primăria locală a sacilor cu nisip pentru a lupta împotriva inundaţiilor a continuat şi după publicarea celui mai recent buletin meteorologic editat de NHC. Guvernatorul republican din Florida, Ron DeSantis, a îndemnat populaţia locală „să rămână vigilentă”.
Statul Florida, al cărui teritoriu constă în principal într-o peninsulă din sud-estul Statelor Unite, se află în fiecare an în prima linie în calea furtunilor care se formează în sezonul uraganelor.