Uraganul Milton, ajuns de categoria 5, ameninţă să se dezlănţuie în Florida deja lovită de furtuna Helene

Coasta de vest a Floridei, dens populată, este încă afectată de devastatorul uragan Helene care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.
Filip Stan
08 oct. 2024, 09:18
Uraganul Milton, ajuns de categoria 5, ameninţă să se dezlănţuie în Florida deja lovită de furtuna Helene

Uraganul Milton, de categoria 5, este aşteptat să se extindă marţi ameninţând Peninsula Yucatan din Mexic în drumul său spre Florida, unde peste un milion de persoane au primit ordin de evacuare, relatează Reuters.

Centrul Naţional pentru Uragane din SUA a estimat că uraganul Milton ar putea lovi în apropierea zonei metropolitane Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni şi unde unele persoane evacuate au avut deja de-a face, în drumul lor spre ieşirea din oraş, cu mormanele de resturi lăsate în urmă de Helene.

Prognoza meteo de Crăciun și Revelion. Cum va fi vremea în București și în restul țării

Cu rafale de vânt de până la 270 km/h, Milton a ajuns la categoria maximă pe scara Saffir-Simpson a uraganelor, care are cinci nivele. Viteza vântului ar putea scădea la  233 km/h până când se va apropia de Florida, potrivit Centrului pentru Uragane, ceea ce ar face să fie un uragan de categoria 4, cu potenţial de a produce pagube catastrofale, inclusiv întreruperi de curent electric ce ar putea să dureze zile întregi.


Alimentat de apele calde din Golful Mexic, Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în Oceanul Atlantic, a declarat Centrul pentru Uragane, trecând de la furtună tropicală la uragan de categoria 5 în mai puţin de 24 de ore.

Traiectoria sa de la vest la est a fost, de asemenea, neobişnuită, deoarece uraganele din Golf se formează de obicei în Marea Caraibelor şi ajung la ţărm după ce se deplasează spre vest şi se întorc apoi spre nord. „Este extrem de rar ca un uragan să se formeze în vestul Golfului, să se îndrepte spre est şi să ajungă pe coasta de vest a Floridei”, a declarat Jonathan Lin, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Cornell. „Acest lucru are implicaţii importante, deoarece traiectoria furtunii joacă un rol în determinarea locului în care valul de furtună va fi cel mai mare”, adaugă el.

Centrul pentru Uragane a prognozat valuri de 3 până la 4,5 metri de-a lungul unei porţiuni de coastă la nord şi la sud de Tampa Bay.

Jamie Rhome, director adjunct al Centrului Naţional pentru Uragane, a declarat că se aşteaptă ca Milton să crească în dimensiuni înainte de a atinge ţărmul, miercuri, ceea ce va face ca sute de kilometri de coastă să fie în zona de pericol. Este probabil ca Milton să rămână un uragan pe toată durata deplasării sale prin peninsula Florida, a avertizat Rhome.

Luni, la ora locală 22:00 (marţi, ora 05:00 ora României), ochiul furtunii se afla la 60 km nord-nord-vest de Progreso, un port mexican din apropierea capitalei statului Yucatan, Merida, şi la 1.015 km sud-vest de Tampa, deplasându-se spre est cu 15 km/h.

Milton este aşteptat să lovească extremitatea nordică a Peninsulei Yucatan în primele ore ale zilei de marţi (ora locală). În zonă se află pitorescul oraş din epoca colonială Merida, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori şi mai multe ruine mayaşe, populare printre turişti, precum şi portul Progreso.

Citește și Prognoza meteo. Temperaturile urcă de la 0 grade la 27 de grade Celsius. Doar ceaţa mai aminteşte de toamnă

În Florida, comitatele de pe coasta de vest au ordonat locuitorilor din zonele joase să se adăpostească pe terenuri mai înalte. Comitatul Pinellas, care include oraşul St. Petersburg, a ordonat evacuarea a peste 500.000 de persoane. Comitatul Lee a anunţat că 416.000 de persoane trăiesc în zonele sale de evacuare obligatorie. Cel puţin alte şase comitate de coastă au ordonat evacuarea, inclusiv comitatul Hillsborough, care include oraşul Tampa.

Cu o ultimă zi de evacuare marţi, oficialii locali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele în trafic şi cozile lungi la benzinării.

Eforturile de ajutorare continuă în mare parte din sud-estul Statelor Unite în urma uraganului Helene, un uragan de categoria 4 care a atins Florida la 26 septembrie, a ucis peste 200 de persoane şi a provocat pagube de miliarde de dolari în şase state.

DailyBusiness
Este oficial! Se interzic sobele pe lemne
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis!
Fanatik.ro
Singurul fruct care poate curăța celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea spune că are un efect puternic asupra creierului
Capital.ro
NU ai voie la volan! Românii care au interzis să conducă în România
Playtech.ro
ȘOC! Valeriu Gheorghiță, schimbare ULUITOARE înainte de nunta cu Monica. Dana Budeanu a văzut imediat, ce intervenție și-a făcut medicul
DailyBusiness
Vot decisiv pentru România în Schengen! Este anunțul momentului
Adevarul
Comoară descoperită în pădurile din nordul Moldovei. Ce căutau monedele tatălui lui Alexandru Macedon în teritoriile traco-geților
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Ultimele decizii legate de recalculare. Ce se întâmplă, de fapt, cu sumele primite în plus de pensionari
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
NU se mai plătește. Decizie pentru cei care locuiesc la bloc. Asociațiile de proprietari nu mai sunt obligate
StirileBZI
Salariile cresc cu cel puţin 650 de lei! Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Republica Moldova se pregătește pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din octombrie
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind SCHENGEN! Anunțul MOMENTULUI pentru ROMÂNIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spionaj pe dușumele: aspiratoarele care „văd” prea multe