Uraganul Sandy LOVEŞTE Coasta de Est a SUA. Guvernatorul Maryland: „Vor muri oameni” VIDEO

Uraganul Sandy, poreclit de americani "Frankenstorm", a provocat haos pe Coasta de Est a SUA. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi, şcolile şi alte instituţii publice au fost închise, circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost întreruptă, iar zeci de mii de case au rămas fără electricitate. În aşteptarea uraganului, americanii au luat cu asalt magazinele şi şi-au făcut provizii. Preşedintele Barack Obama i-a avertizat, într-o intervenţie televizată, că uraganul Sandy poate avea consecinţe dezastruoase. "Zilele următoare vor fi dificile. Vor muri oameni în timpul furtunii", le-a transmis şi guvernatorul Maryland, Martin O'Malley.
Romania TV
29 oct. 2012, 16:59
Uraganul Sandy LOVEŞTE Coasta de Est a SUA. Guvernatorul Maryland:

UPDATE 23:15 – Ochiul uraganului Sandy se află la 65km de Atlantic City. Viteza vântului este de 150km pe oră, potrivit National Hurricane Center.

 UPDATE 23:10 – O navă s-a scufundat lângă coasta din North Carolina, din cauza uraganului Sandy, doi membri ai echipajului fiind daţi dispăruţi. Vasul era o replică a HMS Bounty, creată pentru filmele „Mutiny on the Bounty” şi “Pirates of the Caribbean”.

UPDATE 22:58 – Cea mai mare parte a oraşului Atlantic City se află sub ape, potrivit directorului serviciului de siguranţă publică. „Oraşul este inundat”, a spus el.

UPDATE 22:50 – Peste 765.000 de oameni din 7 state nu mai au electricitate, New York şi New Jersey fiind cele mai afectate. Şcolile vor rămâne închise marţi în New York City, Philadephia şi Washington DC. Uraganul se află acum la 105km de Atlantic City. Uraganul va ajunge în New Jersey peste 3-5 ore.

UPDATE 22.30 Nord-estul Statelor Unite este în stare de asediu în apropierea uraganului Sandy, care a provocat deja ploi torenţiale pe litoral, înainte de ajunge pe coastă, paralizând economia şi transporturile, relatează AFP.  Uraganul, care a provocat deja moartea a 66 de persoane în Caraibi, va atinge coasta americană în jurul orei 20.00 (02.00 ora României), în New Jersey, în apropiere de Atlantic City, potrivit serviciilor de meteorologie, dar efectele sale s-au făcut deja simţite în „Las Vegas-ul coastei de est” în cursul după-amiezii de luni, scrie Mediafax.

Ochiul uraganului se afla ora 15.00 (21.00 ora României) la 255 de kilometri sud de New York şi la 140 de kilometri sud-est de Atlantic City, către care se îndreaptă cu o viteză de 44 de kilometri pe oră, potrivit unui buletin al Centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC). Rafale de vânt cu viteze de 150 de kilometri pe oră sunt resimţite pe o rază de aproape 800 de kilometri. Conform serviciilor de meteorologie, întinderea masivă a furtunii, viteza sa redusă de deplasare şi întâlnirea cu un front rece venit din Canada o fac deosebit de periculoasă.

Pe coastă, oceanul este alb din cauza spumei şi ploia cade aproape orizontal, potrivit imaginilor transmise de televiziuni, care au trimis jurnalişti la faţa locului. „Va fi de durată. Zilele următoare vor fi dificile. Vor muri oameni în timpul furtunii”, a anticipat guvernatorul Maryland, Martin O’Malley.

UPDATE 22:25 – Guvernatorul Andrew M. Cuomo a anunţat că mai multe poduri din New York se închid din cauza apropierii uraganului Sandy. „Dacă vântul va creşte în intensitate, iar vremea se va înrăutăţi, podurile se vor închide”, a mai spus Cuomo.

UPDATE 22:05 – În Manhattan, New York, partea superioară a unei macarale care lucra la construcţia unei clădiri de lux din apropierea Central Park s-a rupt, atârnând la o înălţime echivalentă a 80 de etaje. Deşi au căzut cărămizi şi mai multe bucăţi de sticlă, nimeni nu a fost rănit. Furtuna a dărâmat barierele de protecţie din zonele plajelor, deşi ochiul uraganului încă nu a ajuns la New York.

Tunelurile Holland şi Brooklyn-Battery au fost închise circulaţiei luni. Guvernatorul statului New York a anunţat că şi podurile din New York vor fi închise în cazul în care vântul va depăşi 96 km la oră. El a precizat că principala preocupare o reprezintă în momentul de faţă creşterea aşteptată a apelor, care ar putea fi „extraordinară” şi ar putea provoca inundaţii grave. „Sistemul de metrou şi apa sărată nu merg împreună”, a remarcat Andrew Cuomo.

Circulaţia trenurilor, metrourilor şi autobuzelor a fost întreruptă. Milioane de locuitori nu au putut merge la serviciu, tribunalele şi şcolile au fost închise. Primarul Michael Bloomberg a oprit totul, pentru a evita riscurile şi pagubele materiale şi a se asigura că oraşul va putea redemara în plină forţă cât mai repede posibil după trecerea uraganului Sandy.

Şi principalele atracţii precum Statuia Libertăţii sau Empire State Building au fost închise.

Cum se vede giganticul uragan Sandy din spaţiu VIDEO

Doar micile magazine de proximitate erau deschise, majoritatea celor mari preferând să renunţe după ce au fost luate cu asalat în weekend. Generatoare, baterii, lanterne, pâine, apă, ca pentru uraganul Irene în 2011, newyorkezii nu au lăsat nimic la voia întâmplării, temându-se de pene de electricitate şi epuizarea stocurilor alimentare, scrie MEDIAFAX.

Primarul oraşului le-a cerut locuitorilor să rămână în casele lor şi a ordonat duminică evacuarea a 375.000 de persoane din zonele inundabile, dar multe păreau reticente în a pleca.

În sudul Manhattan, apele au urcat deja în cursul dimineţii cu aproape un metru, fără a genera vreo mişcare de panică.

Coasta de est a Statelor Unite este cvasi-izolată din cauza uraganului, notează AFP. Majoritatea companiilor aeriene care operează în Europa şi în Asia şi-au anulat zborurile către şi din această zonă, determinând zeci de mii de oameni să-şi modifice planurile de călătorie.

Aproximativ 10.700 de zboruri au fost anulate începând de duminică, iar această cifră ar putea creşte în apropierea sosirii uraganului Sandy.

Trei aeroporturi mici de pe coastă au fost închise complet, luni, în timp ce multe altele, ca cel din Philadelphia, şi-au anulat aproape toate zborurile.

Barack Obama avertizează că uraganul Sandy poate avea consecinţe dezastruoase

Într-o scurtă intervenţie susţinută după o reuniune de criză la Casa Albă, Obama le-a cerut locuitorilor din zonele ameninţate să se supună fără discuţie ordinelor autorităţilor locale, în special privind evacuările.

„Mesajul cel mai important pe care vreau să îl transmit acum publicului este următorul: vă rog, ascultaţi de autorităţile locale, atunci când vă spun să evacuaţi (zona), trebuie să o evacuaţi. Fără întârziere. Nu vă gândiţi. Nu discutaţi instrucţiunile care vi se dau”, a declarat el.

„Este o furtună periculoasă, şi ar putea avea consecinţe potenţial mortale dacă oamenii nu trec la acţiune suficient de repede”, a avertizat preşedintele.

Această furtună a perturbat puternic campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, în cadrul căreia Obama îşi va apăra funcţia în faţa republicanului Mitt Romney. Preşedintele a asigurat însă că nu este preocupat pentru moment de consecinţele pe care uraganul le-ar putea avea asupra alegerilor.

El a apreciat că serviciile de urgenţă sunt pregătite să intervină, dar şi-a avertizat, de asemenea, compatrioţii că o revenire la normal va fi o operaţiune de cursă lungă.

„Prioritatea este să facem în aşa fel încât să salvăm vieţi”, a apreciat Obama, care şi-a suspendat de facto participarea la campania electorală pentru a se întoarce la Washington în scopul de a coordona reacţia statului federal la uraganul care afectează deja o parte din nord-estul ţării.

Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, şi-a anulat reuniunile electorale prevăzute începând cu luni seara „din respect pentru milioanele de americani” ameninţaţi de uraganul Sandy, relatează AFP.

„Guvernatorul Romney apreciază că este un moment de unitate pentru ţară şi liderii ei pentru a le veni în sprijin americanilor care sunt ameninţaţi”, a anunţat Gail Gitcho, purtătorul de cuvât al lui Mitt Romney, într-un comunicat publicat luni.

La ora 14.00 (20.00 ora României), ochiul uraganului Sandy se afla  la 283 de kilometri sud-est de New York, iar viteza sa de deplasare creştea din nou, chiar dacă rafalele de vânt se menţineau la viteza de 150 de kilometri pe oră.

Potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC), viteza vântului nu a evoluat în raport cu sfârşitul dimineţii, dar viteza de deplasare a masei depresionare a trecut de la 30 la 40 de kilometri pe oră.

Uraganul, care ar urma să ajungă pe coastele de nord-est ale Statelor Unite luni seara în apropiere de Atlantic City (New Jersey), se afla la 180 de kilometri de staţiunea balneară la ora 14.00, potrivit NHC.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Stațiunea celebră perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, aici sunt cele mai mici prețuri și ai parte de liniște totală
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Avertisment de la ANAF! SE SCHIMBĂ LEGEA
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Salată de roșii coapte. Rețeta care adună aromele verii în farfurie
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
💣 de la ”Insula Iubirii”! Au divorțat, dar încă locuiesc împreună cu Tanța Blonda! 😲
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați să anunțe. Trebuie să obțină neapărat acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Dolce & Gabbana lansează primul său parfum pentru câini
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERILE din SUA! TRUMP, învins deja de KAMALA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?